Röd pesto med tagliatelle toppat med riven Parmignano Reggiano, pinjenötter och olivolja

Första helgen i november var vi i Riga. Vi brukar äta lokalt, men den här gången var vi där för att dottern tävlade i konståkning och då är det hon som får välja vad vi skall äta, så det blev sushi, italienskt och McDonalds. Även om sushin var högklassig så är det den italienska La Casetta som jag minns med ett leende på läpparna. De tillagade tagliatellen inför öppen ridå och den serverades till klassiska pastarätter, men det enkla var helt fantastiskt och jag förstår varför den har fått 5.0 på Tripadvisor och rankas som 11 av 937 restauranger i Riga. Jag avnjöt röd pesto och delar med mig av min tolkning av rätten.

Röd pesto med tagliatelle toppat med riven Parmignano Reggiano, pinjenötter och olivolja
Det här är en rätt som kan förberedas i god tid innan servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Fungerar också utmärkt att toppa baguetter med som tilltugg eller att breda ut över kyckling eller lax toppas med riven ost och steks i ugnen.

Det här behövs till 3-4 personer
1 kruka basilika
150 gram fetaost eller Parmignano Reggiano
15 soltorkade tomater
1 finhackad röd pepparfrukt (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta

Pasta (Ja, det är skillnad på pasta och pasta, när vi gör vår egen pasta från mjölet Caputo Pasta fresca e gnocchi blir det lite som att jämföra en Billys med en hemlagad pizza).
Riven Parmignano Reggiano
Pinjenötter
Olivolja
ca 1 dl olivolja

1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost eller Parmignano Reggiano, röd pepparfrukt, vitlök och mixa till en tjock massa.
2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra.
3. Servera toppat med pinjenötter, riven Parmignano Reggiano och droppa över olivolja.

Dryckestips: Italiens gastronomiska kornbod är regionen Emilia Romagna, härifrån kommer bl.a. Parmignano Reggiano, Prosciutto di Parma och Spaghetti Bolognese. Från samma region kommer en av mina favoritproducenter Chiara Condello och självklart dricker vi hennes Chiara Condello Predappio 2018 (Nr 91224, pris 209,-) till denna rätt. Vinet finns på hyllan i Piteå, till övriga butiker måste den beställas, men beställer Ni tillräckligt mycket så kan Ni likt de lyckligt lottade Piteborna kan Ni så småningom plocka den från hyllan.

Alkoholfritt: Casa Emma Sangiovese Alcohol Free 2022 (Nr 11903, pris 89,-).

Jag hade utlovat vintips inför julen, men av utrymmesskäl kommer det om två veckor, men några tips skall jag avsluta med:

Mullineux Old Vines White 2023 (Nr 96135, pris 249,-) – lanseras i tillfälligt sortiment den 29/11. Mullineux från Swartland har utsetts till Sydafrikas bästa producent ett flertal gånger. Passar utmärkt till den smörstekta torsken som jag hade i förra krönikan.
I ordersortimentet hittar du också deras instegsviner Kloof Street Chenin Blanc 2021 (Nr 73702, pris 149,-) och Kloof Street Rouge 2020 (Nr 75332, pris 149,-), som båda är mycket vin för pengen.

Dandelion Vineyards Lionhart of The Barossa Shiraz 2021 (Nr 2129, 79,- för halvflaska och 135,- för helflaska). En smakbomb som många vinkännare har som ”husvin”, jag har än inte träffat någon som inte tycker om det. Finns på hyllan i Piteå, Boden, butikerna i Luleå och Älvsbyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *