Gubbröra by Erik Grödahl

Då är vi framme vid årets sista krönika i Gratistidningen och det blir recept på kanske den bästa gubbröra jag har ätit. Version 1.0 av den hade jag på en provning i Lindesberg för några veckor sedan, alla var lyriska. Version 2.0 kom på hemmaplan för några dagar sedan. Jag hade lite riven Västerbottensost över, som jag rörde ner och jag blev helt tagen av vad hur gott det blev, så det här kan mycket väl blir en favorit även för Er. Nu ser jag fram emot en längre jul- och nyårsledighet efter ett intensivt år och är tillbaka vecka 3 2025. Jag vill önska Er en fridfull jul, ett gott slut och en fantastisk start på 2025.
Gubbröra by Erik Grödahl
När det gäller kapris, majonnäs, smetana, senap, tångrom, Västerbottensost, dill och gräslök, så går jag på känsla, så se måtten som ett riktvärde.
200 gram matjessill
2 hårdkokta ägg
2 msk kapris
1 ½ dl majonnäs
3 msk smetana
1 msk Västerviks senap
2 msk röd tångrom (även ett mycket gott alternativ i Skagenröra eftersom exempelvis löjrom ”försvinner i mängden”)
50 gram riven Västerbottensost
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad gräslök

Rågbröd
Röd tångrom
Dillkvistar

Gör så här:
1. Skär matjessillen i små tärningar. Skiva ägget i båda riktningarna i en äggskärare och finhacka.
2. Blanda alla ingredienser och smaka av, kapris och den rivna osten ger oftast den sälta som behövs.
3. Servera på rågbröd och toppa med tångrom och en dillkvist.

Dryckestips: I Lindesberg hade jag en kombinationsprovning eftersom uppdragsgivaren alltid får det de önskar, så länge det är bra dryck. Ungefär hälften provade vin och den andra hälften destillerade drycker.
Vindrickarna hade Les Lauzeraies Tavel 2023 (Nr 2724, pris 149,-) i glaset och det blev en utmärkt kombination. Vinet utsågs även i år till bästa rosévin av vinjournalisterna.
De som provade destillat hade en rumstempererad Lysholm Linie Aquavit (Nr 59, pris 325,-) i glaset och det blev magiskt gott enligt alla. Här fungerar det med de flesta Aquaviter, det viktigaste är att den är rumstempererade, så att smaken känns. Vart otyget att servera snaps kall kommer ifrån har jag ingen aning om, men det är ett hån mot de som lägger sin själ i att krydda det.

Alkoholfritt: Den belgiska Chouffe Sans Alcool (Nr 1928, pris 21,90) avnjöt jag till gubbröran och det blev mycket gott ihop, servera gärna kylskåpssval.

Julklappar till dig själv:
Köp en flaska av den ukrainska vodkan Nemiroff Vodka de Luxe (Nr 54601, pris 259,-) och en burk löjrom. Avnjut löjrommen med sked och skölj ner med den rumstemperade vodkan samtidigt som du lyssnar på ”Var e Vodkan” med Sofie Svensson & Dom Där.
Själv har jag en flaska som står på vänt tills dagen det blir fred i Ukraina, måtte den dagen snart komma.

Årets sista vintips blir Gardo & Morris Hawkes Bay Syrah Reserve 2019 (Nr 92495, pris 185,-). Finns i tillfälligt sortiment, så passa på innan den säljer slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *