Currywurst by Erik Grödahl

Jag hoppas att Ni som har haft den möjligheten har fått njuta av lite ledighet. Vi har ju hjältar inom många yrken som jobbar när andra firar jul- och nyår, inget yrke nämnt och inget glömt.
Själv har jag njutit av en längre ledighet och under 17 dagar använde jag datorn max en timme, det var välbehövligt efter ett intensivt år. Vi hann med några trevliga restaurangbesök i en av mina favoritstäder Tallinn där jag hittade inspiration till några nya recept som kommer under året.
Jag inleder året med en tysk snabbmatsklassiker, Currywurst, som jag avnjöt på julmarknaden i Hamburg i början av december. Perfekt tilltugg när du tittar på världscuptävlingarna i skidskytte från Rupholding till helgen eller någon annan tysk idrott.

Currywurst by Erik Grödahl
Det här behövs till 4 personer
2 ½ del tomatpassata, det finns bl.a. Mutti
2 msk koncentrerad tomatpuré
1 msk Martha Laue’s Original Spice Ketchup (Ketchup är inte ”my glass of Champagne”, men den här är god).
2 msk het curry
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver
2 tsk rårörsocker
2 tsk worcestersås
½ dl buljong
1 tsk balsamvinäger
Rapsolja
Ev. salt och grovmalen svartpeppar
Bratwurst (jag använder Thüringer Rostbratwurst, finns på Lidl, men ta det Ni hittar, Frankfurter går också bra, viktigast hög kötthalt)
Korvbröd, lite större, exempelvis Potato Hot Dog Bun
Curry
Vill Ni ha det mer matigt, komplettera med mandelpotatispuré och hemlagad surkål,

Gör så här:
1. Fräs tomatpuré och ketchup i rapsolja, 2-3 minuter. Tillsätt tomatpassata, kryddor, worcestersås och buljong, koka upp och låt sedan sjuda minst 30 minuter.
2. Smaksätt med balsamvinäger och ev. salt och grovmalen svartpeppar.
3. Skiva korven, stek några minuter och blanda med såsen.
4. Fyll korvbröden med såsen och pudra över currypulver.

Dryckestips: Valet är ditt, öl eller vin. Väljer du öl, blir det att gå över ån efter vatten, här passar en belgisk Saison utmärkt, klassikern Saison Dupont (Nr 12539, pris 73,-). Serveringstemperatur 8-10 grader. Gällande vin stannar vi i Tyskland, i ordersortimentet finns utmärkta Krugscher Hof Riesling Trocken 2022 (Nr 72449, pris 149,-). Serveringstemperatur 10-12 grader.

Alkoholfritt: Frankrike måste också få vara med på ett hörn, en kylskåpssval Kronenbourg 1664 Blanc Alcohol Free (Nr 1197, pris 15,40).

Vintips från ordersortimentet för en tunn plånbok.
El Rey Garnacha 2022 (Nr 59616, pris 79,-) från producenten Celler Masroig som besöker Norrbotten sista veckan i januari.

Maison Renard Bordeaux 2022 (Nr 54496, pris 119,-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *