Kycklingfärs är något som jag per automatik har använt till mestadels olika curryrätter, men aldrig till en klassiker som bolognese, riktigt varför vet jag inte.
För några veckor sedan testade jag att göra kyckling bolognese för första gången och det blev riktigt gott. Framför allt blev smaken av tomat och syran från vinet mycket tydligare jämfört med köttfärs.
Kyckling Bolognese by Erik Grödahl
Det här behövs till 4 personer
När det gäller vin & tomatpuré går jag på känsla, så se det som ett riktmärke.
4 msk koncentrerad tomatpuré
2 msk Martha Laue’s Original Spice Ketchup (min nya favorit)
1-2 tsk rårörsocker (alltid lite socker när det är tomat i såsen enligt Chiara Condello)
600 gram kycklingfärs
1-2 dl rött vin
1/2 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
Ev. Grädde
Salt & peppar
Pasta
Riven ost
Olivolja
Gör så här:
1. Fräs tomatpuré, ketchup och rårörsocker i rapsolja, 3-4 minuter. Tillsätt kycklingfärsen och fräs tills den är genomstekt.
2. Tillsätt vinet och buljongtärning, låt det puttra in på låg värme tills nästan all vätska försvunnit. Smaka av med salt och svartpeppar, vill du ha lite krämigare konsistens tillsätt en skvätt grädde.
3. Servera med pasta och riven ost, ringla över olivolja.
Dryckestips: Bolognese = Bologna och den staden ligger i regionen Emilia-Romagna som är gastronomins högborg i Italien. Från den regionen kommer också Chiara Condello, så självklart dricker vi hennes Predappio (Nr 91224, pris 209,-). Finns på hyllan i Piteå, till övriga butiker beställer Ni.
Alkoholfritt: Visserligen finns det alkoholfritt från Emilia-Romagna, men har går jag på svenskt, Rålund Alkoholfri Kallpressad 100 % blåbär (Nr 19039, pris 72,-).
Vintips från tillfälligt sortiment 24/1
Mullineux Old Wines White (Nr 96135, pris 249,-) – Mullineux har utsetts till Sydafrikas bästa producent ett flertal gånger det senaste decenniet och det har vinet är ett flytande bevis på det. Passar utmärkt till smörstekt lättrimma skrei med potatispuré och vitvinssås.
Rotari Brut Nature 2018 (Nr 92060, pris 199,-) – knastertorrt bubbel från Alto Adige i norra Italien, en region som för många svenska mer förknippas med vintersport (Anterselva/Antholz) och skidskytte än vin.
Thunevin-Calvet Cuvée Constance (Nr 93143, pris 129,-) – mycket vin för liten peng i detta varmfruktiga vin från Langueddoc-Roussillon. Servera till en långkokt kött eller böngryta.