Den här krönikan publicerades i Gratistidningen den 29/4 och är skriven av undertecknad.
För fyra veckor sedan var det en uppmaning till Er öldrickare, nu är det en order. Det är otroligt viktigt att stödja de lokala bryggerierna som har det otroligt tufft för tillfället när restaurangerna gapar tomma. Om alla öldrickare köper några flaskor lokalbrygd varje vecka så bidrar Ni till lokala arbetstillfällen och skatteintäkter.
Den här veckan är det dags för en av min frus paradrätter, vegetarisk sheperds pie. Den är näst intill beroendeframkallande, så tugga långsamt så att mättnadskänslan kommer innan formen är tömd. Om två veckor är temat vintips inför våren och sommarens fester.
Vegetarisk shepherds pie
Det här behövs till fyra personer:
1 stor gul lök skuren i mindre bitar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 små rivna morötter
1 ½ dl sköljda belugalinser
1 burk krossade tomater (Mutti)
1 – 1 ½ tsk kanel
1 tsk salt
1 tsk soja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad timjan
½ tsk jalapenopulver
1 tsk worcestershire sauce
Potatismos på 1 kg potatis
200 gram riven lagrad ost
Olja att steka i
Gör så här:
- Koka potatisen till moset.
- Fräs lök, vitlök och morötter i olja i en stekpanna 3-5 minuter, tillsätt kryddorna och fräs ytterligare 3 minuter.
- Tillsätt linser och krossade tomater, koka upp och puttra sedan tills linserna är mjuka (ca 25 minuter). Tillsätt vatten vid behov. Sätt ugnen på 200oC.
- Häll linsgrytan i botten på en ugnsfast form, fördela potatismoset ovanpå och avsluta med att strö över osten.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
- Låt den vila 5-10 minuter innan servering.
Dryckestips: Vi lever som vi lär denna vecka och dricker lokalproducerat, välj någon av följande beroende på vad som finns på din butik: Kiruna Bryggeri Shit Creek Ale (varunr 33487, pris 34,-), Tjers Bryggeri Lios Pale Ale (varunr 30607, pris 41,30), Bottenvikens Bryggeri Aftonrodnad Irländsk Ale (varunr 34292, pris 29,90), This is How – How to Bullshit a Bullshitter Pale Ale (varunr 85851, pris 27,90, var tillfälligt slut när krönikan skrevs), Pite Bryggeri Pite Pale Ale (varunr 31135, pris 37,50) eller Älvsby Bryggeri ÄPA (varunr 32310, pris 22,90).
Alkoholfritt: Här finns det tyvärr inget lokalt, men däremot min nya favorit, BrewDog Punk AF (varunr 11945, pris 13,90). Den här finns också på många stormarknader.
Solskenshistorian: I vanliga fall har jag ett fyndtips, men denna vecka lämnar jag plats för en solskenshistoria. Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2019 (varunr 2340, pris 95,-) har allt utom hög fyllighet och strävhet. Producenten är pionjär inom ekologisk odling, de började redan på 80-talet när resten av Europa var täckt av en kemisk dimma. Vinet är i en lättviktsflaska, vilket innebär mindre utsläpp när det gäller transporter. Vingården där druvorna kommer ifrån sköts av socialt missgynnade unga vuxna, de har genom Fasoli Gino fått en möjlighet att jobba och det genom att dricka det här vinet bidrar du till att fylla ett socialt behov. Det är det perfekta vinet till Pizzan eller pastan, servera 13-15 grader.
Hej Erik,
Detta låter jättegott, men Worcestershiresås är inte vegetariskt eftersom den innehåller ansjovis! Har du något förslag på ersättning?