Det blir en annorlunda sommar för många det här året. Vi som brukar tillbringa en del av semestern utanför Sveriges gränser får ställa in oss på hemester. Stefan Löfven har sagt att det handlar om månader och inte veckor, det gäller även om det är vackert väder. Vi skall förhålla oss till rekommendationerna, men ändå fortsätta leva och njuta av livet. Den här veckan tipsar jag om viner inför våren och sommarens festligheter. När det gäller vår- och sommarmat, där det är många olika typer av smaker, så rekommenderar jag ett riktigt gott vin framför den perfekta smakkombinationen. Alla vinerna kommer från små producenter med fokus på kvalitet och hållbarhet. Vinerna ligger i beställningssortimentet, så ha framförhållning och beställ i god tid. Har du möjlighet, hämta ut din beställning när Systembolaget öppnar. Sätt ihop din egen vinlåda, så har du något gott hemma och slipper stå i kö. Jag återkommer med alkoholfritt om två veckor.
Sugen på att lära dig mer om dryck? Följ mina liveprovningar på By Erik Grödahl på Facebook, den 16/5 är temat ”Lär känna Pite Bryggeri”.
Mousserande
När de första dropparna av ett mousserande vin möter gommen, ja då är det bara öronen som kan stoppa leendet. Serveringstemperatur för nedanstående 10-12 grader.
Mas Comtal Brut Reserva 2015 (varunr 77386, pris 169,-)
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé Brut Extra (varunr 70576, pris 189,-)
Om Champagne sade Churchill mycket, ett av det mer ädla som han sade till sina politiker under första världskriget var: ”Kom ihåg mina herrar att vi inte bara strider för Frankrike, vi strider också för champagnen!” Så unna dig en god flaska Champagne med jämna mellanrum.
Waris Hubert Albescent Blanc de Blancs Grand Cru (varunr 74767, pris 399,-)
Vita viner
Här kommer tipsen till den vita fisken och skaldjuren. Att två av vinerna kommer från kustområdena Istrien och Dalmatien i Kroatien är ingen tillfällighet, där är fisk och skaldjur basföda. Merga Victa och Vina Laguna skall ha en serveringstemperatur på 10-12 grader.
Merga Victa Pošip 2018 (varunr 72574, pris 129,-)
Vina Laguna Malvazija Istarska (varunr 73659, pris 128,-)
Det här är Chardonnay när den är som bäst, frisk, men samtidigt mjuk med väl integrerad ek. Perfekt till en vit fisk med krämig sås. Serveringstemperatur 12-14 grader.
Domaine Trouillet Saint Veran Les Condemines 2018 (varunr 78848, pris 179,-)
Rosé
Den finns en felaktig vedertagen sanning att roséviner skall vara bleka. Det är i vanlig ordning charterturisternas fel, finns det någon annan grupp som har förstört så mycket mat- och dryckeskultur där de har farit fram? Jag tänker bara på alla svenskar som släpade med sig knäckebröd och pulverkaffe till Gran Canaria. Verkligheten är att rosévinerna var mörka i början av 1960-talet, när charterturismen kom till södra Frankrike i samma veva började turisterna lägga isbitar i rosévinet och det blev ett blekt vin. Producenterna hakade på och började göra ljusa roséviner. Rosé är vinet som funkar till allt och passar till inget, perfekt för sommarens festligheter och till höstens surströmmingsskiva. Serveringstemperatur 12-14 grader.
Domaine de Brescou Fleur d’Ete Grenache Pinot Noir Rosé 2019 (varunr 70323, pris 119,-).
Ribas Rosat 2018 (varunr 79361, pris 169,-)
Rött
Domaine Didier Desvignes Morgon Les Charmes 2018 (varunr 79184, pris 169,-) – En sen kärlek i livet är Beaujolais, servera den sval 13-15 grader till en charkbricka.
Avslutningsvis två viner till det grillade köttet, både är utmärkta till souvas och skall serveras 15-17 grader.
Testament Winery The Dalmatian Dog 2016 (varunr 72703, pris 119,-)
Bodegas Ochoa La Foto de 1938 2016 (varunr 78982, pris 119,-)
Om du har någon fråga så är du välkommen att kontakta mig på erik@grodahl.se