I morgon är det dags för åttondelsfinal i fotbolls-VM mellan Kroatien och Danmark. Det är två länder som jag älskar att vistas i, men i valet mellan röd pölse och Istarski Rizoto väljer jag Rizoton. Jag lovar dock, går Danmark till kvartsfinal blir det “en lille” og smörrebröd med ispiration från Ida Davidsen.
Så nu är det bara att inventera förrådet och se vad du behöver komplettera med för att avnjuta denna rätt i morgon. Råkas du ha en flaska Malvazija Istarska hemma blir upplevelsen total för tyvärr finns det inte att hitta något på Systembolaget, så det närmaste du kommer Kroatien i dryckesväg är en blaskig Karlovac.
Den istriska rizoton skiljer sig lite från den italienska och den serveras ofta med färska fikon, lufttorkad skinka, oliver m.m. Jag har gjort min egen variant på denna rätt som jag serverar med stekt salsiccia/chorizo och grillad paprika, det är riktigt gott.
- Blötlägg riset, sätt ugnen på 250oC och koka upp fonden.
- Fräs vitlök och lök i oljan några minuter, tillsätt tomatpuré och ris och fräs ytterligare 2-3 minuter.
- Häll över vin och balsamvinäger och låt koka in, späd med fonden under omrörning tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt ost och smaka av med salt och svartpeppar.
- Grillad paprika: Kärna ur och skär paprikan i bitar, lägg dem på ett bakplåtspapper med skalsidan uppåt, pensla med olivolja och grilla i ugnen cirka 20 minuter, ta bort skalet och strö över flingsalt och svartpeppar.
- Stek korven 12-16 minuter tills den är genomstekt, skär den i skivor.
- Servera risotton toppad med korven, grillad paprika, riven ost och olivolja.
Smaklig måltid!