Eriks sommarsallad

Efter sex veckors semester är jag åter tillbaka på bloggen och det kommer att bli en höst fylld av trevliga recept och dryckestips. Höjdpunkten är “Eriks julkalender” som drar i gång den 1. november, där jag fram till julafton delar med mig av ett dryckestips varje dag.

Dagens inlägg publicerades i Gratistidningen i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn den 8/8.

Det är med glädje jag går in i min femte säsong som krönikör i Gratistidningen. Är det någon typ av recept, dryckestips eller någon annan fråga är du alltid välkommen att skicka ett mejl till erik@grodahl.se.

När dessa rader skrivs är det den 1.augusti och jag kan titta tillbaka på den vädermässigt varmaste, soligaste och torraste juli som jag har upplevt i Norden och Baltikum under mina första 50 levnadsår. Det kanske är den varmaste jag får uppleva, framtiden vill utvisa det. För oss som har semestrat i Norden och Baltikum har det varit fantastiskt, för våra bönder en katastrof. Om denna värme beror på klimatförändringarna eller är av tillfällig karaktär får vi se det närmaste decenniet. På samma sätt som det ökade resandet så är även framställningen av livsmedel och köttproduktionen bidragande orsaker till ökade utsläpp. I den mån det är möjligt får vi försöka äta närodlat och närproducerat, men vissa gånger vill man ha något som inte finns nästgårds och då får man kompensera det nästa gång. Salladen som är veckans recept är ett exempel på det, men kompenseras upp av receptet på rödbetssoppa om två veckor som görs på svenska rotsaker.

Sol och värme kräver något snabbt och lättlagat, som kan sköljas ner med en sval rosé. Men den här salladen kan du äta året runt och anpassa ingredienserna efter årstiden, det är samma sak med rosé, det kan också avnjutas året runt för att skapa lite sommarkänsla.

Eriks sommarsallad
Det här behövs till 2 personer

50-60 gram grönsallad
1 nektarin eller persika
1 avokado
1 gul paprika
1 paket buffelmozzarella
50 gram Jamon Serrano eller liknande
2-3 msk basilika
Balsamvinäger
Olivolja
Flingsalt

Hacka salladen, skär nektarin/persika, avokado och paprika i tärningar. Blanda ihop tillsammans med basilika, toppa med buffelmozzarella och Jamon Serrano. Droppa över balsamvinäger och olivolja och strö över lite flingsalt.
Enkelt och lättlagat.

Dryckestips: Här är en svalkande rosé det givna valet, på hyllan i de flesta av butikerna inom Gratistidningens upptagningsområde finns Tavel Les Lauzeraies 2017 (vaunr 2724, pris 119,-), som 2016 och 2017 har utsetts till bästa rosé av journalisterna. Vill du köra en liten spännande provning kan du komplettera med ”syskonen” Tavel Cuveé Royale 2017 (varunr 70035, pris 125,-) och Tavel Terroir des Sables 2017 (varunr 70166, pris 125,-) för att se jordmånens betydelse.

Alkoholfritt: En personlig favorit är GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé Mousserande (varunr 1969, pris 86,-). Extra plus för att överskottet går till välgörande ändamål.

Slutligen ett tips, vill du behålla vinet svalt i värmen, släng i några frysta vindruvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *