Risotto med räkor och chorizo

Det här krönikan skriven av undertecknad publicerades i Gratistidningarna i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn den 27/6.
Då är vi framme vid sista krönikan innan sommaruppehållet. Den här gången blir det lite återblick till Rioja som jag besökte i mitten av maj. Mitt stora vinintresse startade med Rioja 1996-97 när jag jobbade i Stockholm. Det var standard att köpa en eller två flaskor röd Gran Reserva på Systembolaget på Arlanda, där Rest and Fly ligger idag. Efter några år gick Rioja och jag skilda vägar, men nu blommar kärleken åter mellan Rioja och mig. Det är få vinområden i världen som håller så genomgående hög kvalitet på alla sina viner. Den här gången kommer jag att tipsa om två vita i skilda stilar som skall avnjutas tillsammans med en ljuvlig risotto som serveras med räkor och chorizo.

Risotto med räkor och chorizo 3-4 personer
Ingredienser
3 dl arborioris
1 finhackad gul lök
1 röd paprika skuren i mindre tärningar
2 dl vitt vin (gärna Mugan, undvik att använda matlagningsvin)
1 l grönsaksbuljong
2 msk smör
1 dl smakrik riven ost
Salt och svartpeppar
Olja att steka i

300 gram stekt chorizo i mindre bitar
200 gram skalade räkor
Olivolja
Finriven ost

Gör så här:

  1. Blötlägg riset 10 minuter och skölj väl. Koka upp buljongen.
  2. Stek löken i olja på medelvärme några minuter, tillsätt paprika och ris och stek ytterligare 3-5 minuter. Häll över vinet och låt det koka in under omrörning. Späd med buljongen, ungefär 1 dl i taget och låt det långsamt koka in under omrörning.
  3. Tillsätt smör och riven ost precis innan servering.
  4. Servera i djuptallrik, toppa med räkor och chorizo. Strö över lite finriven ost och ringla över olivolja.

Dryckestips:
Muga Blanco 2016 (varunr 72877, pris 119,-) gjort på 90 % Viura och 10 % Malvasia. Ett friskt vin som har fått sin fräschör genom att ligga tre månader på jästfällningen. Prova det tillsammans med Viña Soledad Tête de Cuvée 2006 (varunr 75639, pris 159,-) som har en härlig mognadskaraktär och lång eftersmak.

Veckans alkoholfria blir repetition är kunskapens moder, Leitz Eins Zwei Zero Riesling (varunr 11901, pris 69,-) är i en klass för sig när det gäller alkoholfria viner, snyggt och välgjort med en härlig fräschör.

Med dessa rader vill jag önska Era alla en underbar sommar. Behöver Ni dryckestips, skicka ett mejl till erik@grodahl.se eller gå in på min blogg grodahl.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *