Lättlagat till VM i fotboll

Det här inlägget var infört i Gratistidningen i Piteå, Luleå, Älvsbyn och Boden den 13/6.

I morgon inleds VM i fotboll när hemmanationen Ryssland tar emot Saudiarabien. En tradition för mig när jag inte ser mästerskapet på plats är att äta något som har någon koppling till lagen som spelar. I morgon kommer jag därför att avnjuta rödbetssoppa, blinier och en lite vodka på ryskt vis som uppladdning inför matchen. Jag kan tänka mig att det blir mycket snabbmat för många de närmaste fyra veckorna, så den här veckan delar med av två lättlagade recept som kan förberedas innan och ätas i halvtid,

Röd pesto
Ingredienser
15 soltorkade tomater i olja, ca 75 g
1 kruka basilika
1/2 hackad färsk röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
150 gram fetaost
1 dl olivolja

Pasta
Olivolja
Finriven ost

Gör så här:

  1. Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt bladen frånbasilikan, chili, vitlök och osten. Kör till en jämn tjock massa.
  1. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan Göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
  1. Servera med pasta och finriven ost, ringla över olivolja.

Chorizogryta
Gör gärna i ordning gryta dagen innan så att smakerna sätter sig.

Det här behövs till 4 personer:
1 stor finhackad gul lök
1 finhackad röd spansk peppar
1 paket bacon skuren i mindre bitar
3 msk tomatpuré
600 gram skivad chorizo
500 gram potatis i mindre bitar
400 gram krossade tomater (Mutti)
Salt och svartpeppar
Creme Fraiche/Smetana

Gör så här:

  1. Stek baconet ett par minuter i sitt eget fett, tillsätt lök och spansk peppar och stek ytterligare 2-3 minuter. Rör ner chorizo och tomatpuré och stek 2-3 minuter till.
  2. Tillsätt krossade tomater och potatis och koka 20-25 minuter tills potatisen känns mjuk. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Servera grytan med en klick creme fraiche eller smetana.

Dryckestips:
Eftersom Italien får stanna hemma i sommar, får de stå för dryckestipset till peston och det blir Giulia Negri Barolo La Tartufaia 2012 (varunr 79247, pris 289,-).
Till Chorizogrytan skall du avnjuta nysläppet från Pite Bryggeri, Saison de Piteå (varunr 33011, pris 38,-).

Veckans alkoholfria tips blir Mikkeller Ambler (varunr 11996, pris 18,20).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *