Chokladtryfflar smaksatta med lakritspulver

Den kreativa ådran fortsätter att skörda framgångar i “provköket”. Förra veckan gjorde jag chokladtryfflar smaksatta med lakritspulver för första gången och resultatet blev strålande om jag får säga det själv. Prova och återkom med ett omdöme till erik@grodahl.se

Det här behövs till 20 tryfflar
150 gram mörk choklad (runt 70 %) – Jag använder couvertyrchoklad från Vintage Plantation i Umeå, men det viktigaste är att du väljer bra och etisk choklad.

1 dl grädde
1 msk honung/agavesirap/lönnsirap
1 tsk lakritspulver
2 tsk smör
1 msk mörk rom
Lakritspulver/flingsalt

Gör så hör:

  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den tillsammans med det osaltade smöret i en bunke.
  2. Koka upp grädde, lakritspulver och honung.
  3. Häll gräddblandningen över chokladen och smöret och rör ihop till en slät massa. Rör till sist ner den mörka rommen.
  4. Ställ in i kylen 8-10 timmar. Rulla sen till 20 runda kulor. Blanda lakritspulver och flingsalt i en påse. Lägg ner tryfflarna i påsen och skaka. Tryfflarna håller sig i kylen minst en vecka.
  5. Servera dem till kaffe, cognac, mörk rom eller en stout/porter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *