Auberginekaviar

När jag var till Helsingborg och höll en provning för tre veckor sedan, fick jag boken “Jakten på den mystiska bägaren” skriven av kocken Torbjörn Lagmark i present. Det är Sveriges första kockroman, riktigt bra och spännande, där brutala mord och framtidens energi blandas med goda viner och mat. En spännande rätt som serverades var Auberginekaviar, något jag aldrig har provat tidigare, så det var bara att googla och jag hittade ett bra recept, som jag har modifierat lite. Det här är ett perfekt tilltugg till rosé och bubbel.

Auberginekaviar
 
2 Auberginer
Grovsalt
1 + 1 msk olivolja
2 msk färskpressad citron
1 finhackad vitöksklyfta
1 finhackad schalottenlök
½ finhackad röd chili
2 krm liquid smoke
2 msk finhackad mynta och basilika

Gör så här:

  1. Halvera auberginerna. Strö grovsalt på ett bakplåtspapper och lägg på auberginerna med den skurna sidan neråt. Låt ligga minst en timme.
  2. Torka av saltet och stek i en grillpanna utan olja 3-5 minuter.
  3. Pensla auberginerna med olivolja och grilla i ugnen på 200 oC i 25-30 minuter, låt svalna.
  4. Gröpa ur ”köttet” och mixa med alla ingredienserna i en matberedare till en slät röra.
  5. Servera på crostini.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *