När denna krönika skrivs har jag precis varit hos tandläkaren och dragit ut två tänder, så i dag blir det flytande föda, därför passar det bra att drömma sig bort och tänka på något gott. Det blir vegetariskt och inspirationen till det här kommer från den norska tidningen VG. På tal om vegetariskt, vår dotter som fyller elva år i dag (17/2) kom hem för en vecka sedan och sade att hon är vegetarian, så en av födelsedagspresenterna blev en vegetarisk kokbok. Vi får se hur länge det håller i sig, men hon resonerar klokt.
Det är lite pyssel med den här rätten, kanske beroende att jag gjorde tahinin själv, men väl värt när du har det på tallriken.
Vegetarisk bowl med blomkålsris, ugnsbakad sötpotatis och avokadohummus
Det är behövs för två personer
1 blomkål
2 sötpotatisar
½ tsk malen koriander
½ tsk malen fänkål
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
Salt
Rapsolja
Srirachamajonnäs (1 dl hemlagad majonnäs + ½ tsk sriracha)
Picklad rödlök

Avokadohummus
200 gram kokta kikärtor
1 avokado
2 krm spiskummin
1 msk tahini
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
Salt

Picklad rödlök
1 tunt skivad rödlök
½ dl socker
¼ dl ättika (12 %)
½ dl vatten

Till servering
1 avokado

Gör så här:

  1. Picklad rödlök: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner rödlöken och låt svalna.
  2. Finriv blomkålsbuketterna på ett rivjärn, så att det ser ut som ris.
  3. Skala och skär sötpotatisen i tärningar, blanda med kryddor och olja i en bunke. Lägg sedan i en form eller på ett bakplåtspapper och ugnsbaka i på 225 o C i 20-25 minuter.
  4. Mixa kikärterna med avokado, spiskummin, tahini, vitlök, citronsaft och olivolja till en slät röra.
  5. Stek blomkålsriset i olja, smaka av med salt och peppar.
  6. Fördela blomkålsriset i skålar och toppa med sötpotatis, avokadohummus, en halv avokado, picklad rödlök och srirachamajonnäs.
    Vintips: Dags att skapa lite sommarkänsla och drömma sig bort med hjälp av ett glas rosé. Les Lauzeraies 2019 (varunr 2724, pris 129,-) passar utmärkt till denna vegetariska måltid, servera den runt 12 grader.
    Alkoholfritt: Vi fortsätter på roséspåret och väljer Le Petit Beret Organic Rosé (varunr 19026, pris 69,-), serveringstemperatur 10 grader.
    Fyndtipset: Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2019 (varunr 5562, pris 129,-) är en s.k. ”mini Chablis”, många franska vinområden delades in precis som länder, med hjälp av linjal och druvorna till det här vinet kommer från fel sida av gatan och får då den generiska benämningen Bourgogne Blanc istället. Här får du mycket vin för pengarna, det är drickmoget redan idag, men vinner på några års lagring. Servera runt 12 grader. Perfektviv att köpa på sig några flaskor och vara redo för sommarens festligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *