AltaCima 4.090 Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah 2007

Jag konstaterar att jag provar alldeles för lite viner från Sydamerika. Det har blivit några Malbec och Torrontés från Argentina samt Carmenère och Cabernet Sauvignon från Chile när jag har tränat inför blindprovningstävlingar. Det har också blivit lite Pérez Cruz från Chile på provningar och när jag har stått i montern för Terrific Wines på mässor, men det är tyvärr allt de senaste åren.

Jag är medveten om vinernas höga kvalitet och prisvärde, men veckan har bara sju dagar och dygnet 24 timmar, därför har jag tyvärr prioriterat annat.

Tack vare ett temanummer om Sydamerika i Decanters oktoberutgåva, så fördjupade jag mig lite mer och beställde ett antal viner, som gjorde mig glatt överraskad. Framför allt blev jag “chockad” över det låga priset på en del av vinerna.

Ett av dessa viner är AltaCima 4.090 Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah 2007 (varunr 71587, pris 89,-) från Lontué som ligger i Curicódalen i Maule. Att hitta ett moget vin till det priset känns som stöld.

Vinet är framställt av 70 % Cabernet Sauvignon, 15 % Syrah och 15 % Carmenère. Det är ett tegelfärgat vin. I doften finns härliga mognadstoner med inslag av torkade frukter, jordgubbar, svarta vinbär, lagerblad och lakrits. Det är ett mjukt och välbalanserat vin. Eftersmaken är lång och mjuk med toner av söt lakrits och torkade frukter. Det här vinet bör drickas inom de närmaste två åren.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *