Getostsallad med karamelliserade valnötter, fikon och rödbetschips

När jag var till Ljusdal och höll en vinprovning för ett par veckor sedan blev jag serverad karamelliserade valnötter och i mitt huvud skapades denna rätt som blev en riktig fullträff. Det är en härlig smakkombination mellan rödbetschips, karamelliserade valnötter, fikon, bladsallad och getost.

Getostsallad med karamelliserade valnötter, fikon och rödbetschips

Det här behövs för 2 personer:

250 gram rödbetor
Olivolja
Flingsalt
1 dl valnötter
2 msk farinsocker
2 tsk neutral rapsolja
Salt

200 gram getost (kommer du över Vit Caprin från Martins Gårdsmejeri skatta dig lycklig annars går det bra med Chevré).

Bladsallad
50 gram fikon, färska eller torkade

Gör så här:

  1. Rödbetschips: Sätt ugnen på 225 o Skala och skiva rödbetorna tunt. Blanda olja och salt i en skål och lägg i rödbetorna 15-20 min. Lägg dem sedan på ett bakplåtspapper och stek i ugnen 20-30 minuter. Låt dem sedan svalna.
  2. Karamelliserade valnötter: Rosta valnötterna i oljan i en stekpanna 2-3 minuter tills de får fin färg. Strö över farinsocker och salt och rör ihop. Stek några minuter tills farinsockret har karamelliserats. Lägg valnötterna på ett bakplåtspapper och separera dem. Låt svalna.
  3. Servering: Skär fikon och getost i mindre bitar. Lägg salladen i botten och fördela getost, fikon, karamelliserade valnötter och rödbetschips.

Dryckestips: Klassikern till Chevré och annan getost är en Sauvignon Blanc från Sancerre eller Pouilly Fumé i Loire, men jag vill röra mig lite utanför gränserna. En av anledningarna är att merparten av dessa viner som finns tillgängliga på svenska marknaden har tappat sin personlighet de senaste åren och bara blivit en i mängden. Därför åker vi till Bourgogne och en av mina favoritproducenter Clotilde Davenne, hennes Saint Bris Sauvignon Blanc 2014 (varunr 70241, pris 129,-) är ett skolboksexempel på en stram och elegant Sauvignon Blanc som gifter sig med getostens syra. Rödbetschipsens och fikonens sötma balanseras upp av sältan i valnötterna. Ett annat område som gör friska och eleganta Sauvignon Blanc är Steiermark i Österrike, prova också Tement Sauvignon Blanc Steirische Klassik 2015 (varunr 79553, pris 149,-) som är en fantastisk följeslagare till denna maträtt.

Alkoholfritt: Vi är mitt inne i Sober October som jag tycker är ett bra initiativ, men personligen skulle jag vilja rikta fokus mer mot långsiktigt måttfullhet under hela året.

Producenten Miguel Torres har lyckats göra en riktigt bra alkoholfri Sauvignon Blanc, där den höga syran balanserar getosten på ett utmärkt sätt. Jag beundrar Torres som är en producent som har fokus på etik och hållbarhet. Deras Torres Santa Digna Sauvignon Blanc 2016 (varunr 1987, pris 65,-) har som bonus den etiska märkningen ”Fair for life”.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *