Då är jag framme vi årets sista krönika och den spontana tanken som kommer upp i huvudet är, ”Vart tog det här året vägen?”. Men när jag tittar tillbaka så har det varit ett år fyllt med härliga möten och upplevelser. Många av dessa möten och upplevelser hänger ihop med att jag alltid ler mot mina medmänniskor och gärna startar konversationer med okända om tillfället bjuds, prova du också, det skapar glädje och framför allt, ett leende är gratis och smittar av sig. Om Ni har några önskemål och recept och dryckestips till nästa år, skicka ett mejl till erik@grodahl.se. Jag avslutar året med ett recept på en uppfriskande apelsinkyckling, som Ni kan avnjuta i mellandagarna när Ni är less på julmaten.
Med önskan om en god jul, ett gott slut och en god start på 2024.
Apelsinkyckling
Det här behövs till 4 personer
800 gram kycklingbröst skuren i bitar
4-5 msk maizena
2 ägg
Rapsolja att steka i
Apelsinsås
2 dl färskpressad apelsinjuice (2-3 apelsiner)
1 dl rårörsocker
2 msk äppelcidervinäger
2 msk sojasås
1 tsk finriven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd pepparfrukt
1 msk maizena
2 msk vatten
Ev. salt och svartpeppar
Salladslök
Rostade sesamfrön
Ris
Gör så här:
- Koka upp apelsinjuice, rårörsocker, äppelcidervinäger, sojasås, ingefära och pepparfrukt på medelvärme. Vispa ihop maizena och vatten, häll i såsen och rör tills såsen tjocknar. Ställ åt sidan.
- Lägg maizena i en plastpåse, lägg ner kycklingbitarna och vänd runt så att kycklingen blir täckt av maizena. Vispa ägget i en bunke och vänd ner kycklingbitarna.
- Stek kycklingen i olja på hög temperatur några minuter och lägg den sedan ner i såsen och låt det puttra tills den är genomkokt. Smaka av och tillsätt salt & svartpeppar vid behov.
- Servera kycklingen med fint skuren salladslök, ris och rostade sesamfrön.
Dryckestips: Med lite hetta i maten är Riesling det naturliga valet, Riesling Sandstein Trocken 2022 (Nr 79447, pris 169,-) kommer att passa utmärkt, ligger i ordersortiment, så passa på att beställa någon flaska extra, så har du nästa gång du skall tillaga denna rätt. Servera vinet runt 10 grader.
Alkoholfritt: Min gamla trotjänare Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 74,-), servera 8-10 grader.
Rom till chokladen
På min senaste romprovning hade jag med två nytillskott i ordersortimentet som gjorde stor succé, stark rekommendation på dem båda. Papaimento Rum Carnival (Nr 57342, pris 479,-) är en riktig publikfriare som avnjuts med en jordnötstryffel. Papaimento Rum Aruba Style (Nr 57281, pris 595,-) är mer komplex och koncentrerad och passar utmärkt med en lakritstryffel. Recept på tryfflarna finns på www.grodahl.se