Äppelkaka med kanel och lingon

Man skall inte förakta damtidningar, en man i min generation hittar dem oftast i ett väntrum inom den offentliga vården. Jag har vid ett flertal tillfällen hittat inspiration till nya maträtter och desserter i dessa tidningar, det är verkligen hög klass på deras recept. Mitt senaste möte med en damtidning var dock inte i ett väntrum utan när vi var och hälsade på mormor i Norge för några veckor sedan. I ett av numren var temat äppelkakor. Det gav mig inspiration att söka vidare på nätet och det recept jag hittade där är basen i detta recept. Med tanke på att de svenska (ja även de norska) äpplena och lingonen nu är som bäst ligger det helt rätt i tiden, äppelkaka med kanel och lingon. Åsa på jobbet fick prova den och den fick högsta betyg, så prova du också.
Äppelkaka med kanel och lingon
Ingredienser
150 gram rumstempererat smör
150 gram rårörsocker
2 stora eller 3 små ägg
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
150 gram vetemjöl
2 msk grädde
100 gram lingon
50 gram hackade valnötter
2-3 äpplen skalade äpplen i skivor

Vaniljgrädde, vaniljglass eller vaniljvisp
Florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa smör och socker till krämig konsistens, vispa sedan in ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och sikta dem över krämen samtidigt som du vispar. Avsluta med att röra ner grädde, lingon och valnötter.
  3. Rör ner degen i en smord rund form med löstagbar botten, dekorera med äpplena och grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter.
  4. Låt kakan svalna, sikta över florsocker och servera med vaniljgrädde, vaniljglass eller vaniljvisp.

Dryckestips: Här behövs det något sött och starkt, jag söker mig till Munskänkarnas vinort 2020 Roussillon i södra Frankrike och vinregionen Maury, därifrån kommer Domaine de Pouderoux 2015 (varunr 7806, pris 109,-). Det är ett vin på 100 % Grenache Noir, servera vinet runt 14 grader. En öppnad flaska flaska som korkas igen klarar minst ett halvår i kylen med bibehållen fräschör. Jag provade en skvätt från en flaska som öppnades i början av mars och som stått i vinkällaren sedan dess och det fungerade utmärkt till kakan. Det här vinet är också en bra följeslagare till rumstempererad långlagrad hårdost eller mögelostar.
Alkoholfritt: Fungerar lingon med blåbär? Ja alldeles utmärkt, Saxhyttegubbens Blåbär 100 % (varunr 1964, pris 72,-) med sin friska syra och sötma skapar harmoni med kakan och dess tillbehör. Servera runt 14 grader.
Fyndtipset från beställningssortimentet: Ett vin som jag tipsade om redan innan sommaren och som har vunnit stor uppskattning på mina mousserandeprovningar under sommaren och hösten är Mas Comtal Brut Reserva 2015 (varunr 77386, pris 169,-). Det kommer från Penedès i Katalonien, varifrån 95 % av all Cava kommer, men Mas Comtal har valt att klassificera vinet som Classic Penedès istället för att markera att vinet enbart är framställt av druvor från DO Penedès med fokus på kvalitet. Servera 10 grader som aperitif till Manchego linlindad med Jamon Serrano eller oliver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *