Dags för lite värmande port

Kylan fortsätter att behålla sitt grepp över Sverige trots att vi närmar oss slutet av mars. Lite värme i form av en skvätt portvin skulle muntra upp tillvaron. På min provning på temat Portugal förra torsdagen hade jag med Niepoort Crusted Port (varunr 97603, pris 209,-). Benämningen Crusted kommer från den fällning som finns kvar i flaskan “crust”. Oftast är det en blandning mellan flera årgångar, i det här fallet årgång 2011 och 2012. Det här vinet har buteljerats utan filtrering, så dekantera gärna,

Det är en s.k. filedblend på bl.a. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão och Tinta Fransisca. Vinrankorna är från 60 år och uppåt, en del äldre än 100 år.

Niepoort Crusted Port har framställts på tradtionellt sätt genom fottramning i Lagares (kar i granit).

Servera det 10-12 grader i ett portvinsglas, gärna tillsammans med en rumstempererad långlagrad hårdost eller en chokladtryffel. En öppnad flaska klara utan några större problem 2-3 veckor i kylen. Trots att det är drickmoget idag kan du med fördel lagra det 10-20 år, så när du väl köper, ta någon flaska extra för framtida bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *