Februarifönstret – del 1

Januari har blivit februari, så jag fortsätter mina vintips under rubriken ”Februarifönstret”. När jag började dricka vin ”seriöst” i mitten av 1990-talet, var en av mina stora favoriter Baron de Ley Gran Reserva, en flaska kunde inhandlas för under hundringen på Systembolaget på Arlanda, ja det fanns en sådan en gång i tiden, där ”Rest and Fly” ligger idag. På grund av Riojavinernas popularitet i Sverige höjdes priserna och de var inte längre i paritet med priset, men sedan ett antal år levererar Rioja på topp igen och frågan är om det finns någon annan vinregion som levererar så hög kvalitet och lagringsbarhet till ett så överkomligt pris.
Ett vin som kan få spegla det är Baron de Ley Reserva 2015 (varunr 2525, pris 119,-). Komplex doft med toner av mörka frukter, fat, mörk choklad och färsk tobak. Smaken är fyllig med bra balans mellan fruktsyra och strävhet.
En gång i tiden lärde vi oss att röd Rioja dofter dill, när vi hade det här vinet på en blindprovningsträning för några veckor sedan var det en av sju som hade Tempranillo, vi övriga spretade åt alla håll, men var rörande överens om att det var ett mycket bra vin.
Baron de Ley Reserva 2015 har fått mogna 20 månader på amerikanska ekfat och sedan ytterligare 24 månader på flaska innan lansering.
Servera till renskav i en krämig sås med svamp tillsammans med potatispuré och rårörda lingon. Det här vinet har också alla förutsättningar att bli en favorit på grillfesten. Lagringspotentialen är också bra, det klarar sig lätt till 2030.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *