I fredags hade vi årets första liveprovning med Terrific Wines och temat var januariviner. Ett vin som gjorde stor succé var Vinha de Mouro 2015 (varunr 77359, pris 115,-) från Alentejo i Portugal. Producenten Quinta do Mouro är realtiv ny i vår portfölj, okänd för många än så länge, men har vid ett flertal tillfällen blivit utsett till områdets bästa producent av bl.a. Wine Magazine och The Wine Advocate. Portugal i allmänhet och området Alentejo i synnerhet har tyvärr haft svårt att slå igenom i Sverige och det är synd, för det är nästan alltid hög kvalitet per investerad krona. Vinha de Mouro 2015 är en cuvée från 45 % Trincadeira, 30 % Aragonês (mer känd som Tempratnillo), 15 % Alicante Bouschet och 10 % Cabernet Sauvignon. Vinet har både jäst och lagrats på ståltank, så det speglar druvorna och ursprunget. Stor doft med toner av färska och torkade mörka och röda bär tillsammans med mörk choklad och laktrits. Smaken är fyllig och fruktkoncentrerad med frisk syra och väl integrerade tanniner. I en blindprovning skulle jag gissa på ett pris långt över 115 kronor. Lufta gärna 1-2 timmar innan servering, serveringstemperatur 17-18 grader i en stor kupa. Det här vinet har alla förutsättningar att bli en favorit till grillat lamm eller nöt när det finns syra, sälta och krämighet i tillbehören. För dig som inte grillar året om, kan du i väntan på grillen avnjuta det till en långkokt köttgryta med en stor skvätt vin i. Köp på dig några flaskor för det är bra lagringspotential.