Baguetter med räkröra

De bästa helgerna börjar framför nyhetsmorgon eller vinterstudion med nybakade baguetter. I lördags testade jag att göra kalljästa baguetter på mjölet Manitoba Cream, de blev väldigt luftiga och goda. Det går också att jäsa på vanligt vis, den varianten testade jag på söndagen med samma goda resultat.

6-7 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
25 gram jäst (15 gram om du kalljäser)
1/2 msk salt
1 tsk socker
3 dl vatten
2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Bland mjöl, salt och socker.
  2. Värm vattnet fingervarmt (om du kalljäser, då är det kallt vatten från kranen)
  3. Rör ner jäst i vattnet och tillsätt olivoljan.
  4. Blanda mjölblandning och vätska för hand eller i bakmaskin tills degen känns slät (3-5 min, ju längre desto bättre bröd)
  5. Jäs degen övertäckt ca 20-25 min (kalljäsning i kylen över natten)
  6. Baka ut till 3-4 stora baguetter. Snitta baguetterna med kniv och strö över mjöl.
  7. Jäs under duk på bakplåt ca 20 min.
  8. Grädda i 225 o 10-15 min beroende på ugn (tills baguetterna fått fin färg).

Testa att servera dem med min goda räkröra.

1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk dill
1 – 1 ½ tsk Västerviks Senap
200 gram skalade räkor
2 mosade kokta ägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *