Gratinerande vegetariska nachos

Det här inlägget publiceras/publicerades i Gratistidningarna i Norrbotten vecka 33.

Jag hoppas att Ni alla har haft en härlig sommar fylld med trevligt umgänge, sol, bad, god mat och dryck. Vädermässigt har det ju varit riktigt bra, kanske lite för varmt vissa dagar och frågan är om extrem värmen är tillfällig eller något som vi får vänja oss vid. Jag har haft en fin sommar där jag har varvat ledighet i Estland jobb i Strömsholm/Stockholm/Piteå/Jävrebyn. Jag inleder med recept på gratinerade vegetariska nachos, en rätt som kan serveras vegan genom att byta ut ost och smetana mot veganprodukter. Det här lättlagat och riktigt gott fredagsmys.
Det här behövs för fyra personer
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt (jag som gillar lite hetare rätter tog med kärnorna)
1 burk krossade tomater
1 msk rårörsocker
1 msk vinäger (ta någon av de du har hemma, tomt i förrådet, köp vit balsamvinäger)
2 plommontomater skurna i små tärningar
400 gram röda kidneybönor
Finhackad koriander
Olja att steka i
Salt
1 påse nachoschips
300-350 gram riven smakrik ost

Topping/Tillbehör
1 mango skuren i små tärningar
1 avokado skuren i små tärningar
1 finstrimlad rök lök
1 skivad grön pepparfrukt
4-6 skivade rädisor
250 gram körsbärstomater i halvor
Jalapeños
Finhackad koriander
Smetana/Crème Fraiche

Gör så här:

  1. Fräs lök, vitlök och röd pepparfrukt i olja tills löken är mjuk. Tillsätt krossade tomater, socker och vinäger och låt puttra på låg värme i 15-20 minuter.
  2. Tillsätt tomater, bönor och koriander och låt det koka ihop, smaka av med salt.
  3. Värm ugnen till 225oC. Lägg hälften av nachoschipsen i botten på en eldfast form. Fördela hälften av tomat/bönröran över nachoschipsen och strö över hälften av chipsen. Lägg på resterande del av chipsen, tomat/bönröran och avsluta med den rivna osten. Gratinera i ugnen tills osten har smält och fått lite färg (5-15 minuter).
  4. Servering: Här finns det två alternativ, om du vill ha det estetiskt toppar du med alla tillbehör som på bilden och fördelar över smetana/crème fraiche genom att spritsa med en påse, här blir nachoschipsen lite mjuka av vätskan från toppingen. Vill du ha det krispigt blandar du toppingen och serverar bredvid.
    Dryckestips: Jag gillar ölstilen Saison till lite hetare maträtter, ett utmärkt alternativ är Hå:marsöL:n (Nr 35706, pris 42,70) från Tjers Bryggeri eller Norrskum (Nr 31563, pris 31,90) från Bottenvikens Bryggeri. Serveringstemperatur 10-12 grader. De finns på hyllan i många butiker i Norrbotten, annars går det enkelt att beställa hem.
    Alkoholfritt: Syrliga Mikkeller Limbo Yuzu (Nr 82980, pris 22,90) passar utmärkt till denna rätt, servera runt 10 grader.
    Vad du behöver till nästa krönika: Beställa hem en eller ett par flaskor av Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 (Nr 50645, pris 189,-) så är du redo om två veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *