Svamprisotto

Vi är inne i svampsäsongen, även om sommarens torra väder har försenat den något. I Estland där vi tillbringade stora delar av sommaren brukar jag avnjuta de första kantarellerna redan i slutet av juni, i år dröjde det till början av augusti. Smörstekta eller gräddstuvade kantareller tillsammans med ett kraftfullt rött vin som mjukas upp av de smörstekta eller gräddstuvade kantarellerna är kanske inte den mest bildsköna rätt som finns, men smakmässigt i en klass för sig. Med den inledningen är temat givet, svamp och veckans recept är en svamprisotto.
Svamprisotto
Det här behövs för 3-4 personer
500 gram färsk svamp skuren i mindre bitar
1 msk smör till stekning
1 liter svamp- eller grönsaksfond (9,75 dl vatten och 4 ½ msk koncentrerad fond)
1 finhackad liten gul lök eller två schalottenlökar
25 gram smör
3 dl arborio- eller avorioris
1 dl torrt vitt vin
25 gram smör
75 gram riven långlagrad hårdost, gärna Västerbotten
Salt och nymalen peppar
Topping
100 gram skivad smörstekt svamp att toppa med som på bilden
50 grav tunt hyvlad eller riven långlagrad hårdost, gärna Västerbotten
Färska örter
Flingsalt
Olivolja

Gör så här:

  1. Fräs svampen stekpanna utan smör för att få ur all vätska, tillsätt sedan smör och fräs några minuter och ställ åt sidan.
  2. Koka upp fonden.
  3. Fräs löken i en kastrull eller stor stekpanna i smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset, låt det svettas tills riskornen är genomskinliga.
  4. Häll över vinet låt det koka in, späd med fond under omrörning på svag värme tills nästan all vätska kokat in. Ta bort kastrullen/stekpannan från plattan eftersom riset efterkokar.
  5. Tillsätt smör och ost. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Ställ tillbaka risotton på plattan och vänd ner resten av svampen.
  7. Servering: Lägg risotton på tallrikar, toppa med den smörstekta skivade svampen, riven ost, färska örter, flingsalt och ringla över olivolja.

Dryckestips: Du som följde min rekommendation för två veckor sedan har redan Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 (Nr 50645, pris 189,-) hemma och du som inte följde min rekommendation får beställa hem en flaska eller två för optimal njutning. Lufta det här vinet gärna en till två timmar innan servering och avnjut det runt 17 grader i en stor kupa.

Alkoholfritt: Nigum (varunr 1925, pris 42,-) är en must framställd av svarta vinbär och druvor där dess högra fruktsyra balanserar dryckens sötma. Avnjut den 13-15 grader.

Om två veckor skall vi förlänga sommaren, så beställ några flaskor El Paisano de Tares 2020 (Nr 52337, pris 125,-) så du är redo.

För dig som vill prova vin till surströmming, så är rosé det givna valet, Les Lauzeraies 2020 Nr 2724, pris 129,-) kommer att ge dig en helt ny smakupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *