Provencalska tomater och vintips inför hösten

Den här veckan kommer jag att dela med mig av lite vintips inför höstens festligheter tillsammans med recept på Provencalska tomater, som är enkel förrätt eller något som du kan mysa med framför TV:n. En del av vinerna jag rekommenderar ligger i beställningssortimentet, så ha lite framförhållning. Många av Er har kanske upplevt tomma hyllor och försenade leveranser till Systembolaget denna sommar. Det tråkiga är att det finns en del som har haft det dåliga omdömet att skälla på Systembolagets personal, Systembolaget är helt oskyldiga till det här. För att göra en lång historia kort, det handlar om det inte finns tillgång till tillräcklig många chaufförer för att leverera dessa varor. Det räcker med att några tullare i en hamn är hemma med sjukdom eller vård av sjukt barn några dagar för att starta denna kedja av förseningar. Tidigare gick de till jobbet när de var förkylda, men numera är de kloka och stannar hemma. Nog om detta, dags för lite mat.
Provencalska tomater
Att något så enkelt blir så gott är en gåta, t.o.m. en smaklös tomat smakar fantastiskt efter 30-45 minuter i ugnen tillsammans med lite salt, svartpeppar, ströbröd, olivolja och basilika.
Det här behövs till 4 personer som förrätt eller två personer som fredagsmys
8 tomater
8 basilikablad
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
Panko ströbröd
Olivolja
8 skivor ugnsgrillad eller stekt surdegsbröd (den late rostar och penslar med olivolja)
Bredbar getost eller färskost

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Halvera tomaterna och lägg dem på ett bakplåtspapper med snittytan uppåt.
  3. Salta och peppra, strö över panko, toppa med ett basilikalad och avsluta med att ringla över olivolja.
  4. Stek i ugnen 30-45 minuter och låt dem svalna, det går också utmärkt att servera tomaterna kalla.
  5. Bred getost eller färskost på brödet och toppa med tomaten, svårare än så är det inte.

Dryckestips: Förläng sommaren och avnjut de provencalska tomaterna tillsammans med ett glas El Paisano de Tares 2020 (Nr 52337, pris 125,-) som du serverar 13-15 grader. Vinet är framställt av druvan Mencia och kommer från distriktet Bierzo i norra Spanien, Bierzo förknippas med kraftfulla viner med relativt hög alkoholhalt. Det här är raka motsatsen, ett vin med hög klunkabilitet.

Alkoholfritt: Rålund alkoholfri kallpressad 100 % blåbär (Nr 19039, 69,-). Från innovativa Idunn Norsjö Wine i Västerbotten kommer detta högklassiga alkoholfria alternativ. Avnjuta 13-15 grader.

Vintips inför höstens festligheter:
Här kommer tips på fem röda favoriter som skördade framgångar på vår vinmässa i början av september.
Laetitita Estate Pinot Noir 2019 (Nr 2192, pris 179,-) – ett friskt vin med mjuka tanniner och en härlig doft av solmogna skogsbär. Finns i det ordinarie sortimentet och kommer att vara rekommendation till mitt recept om två veckor. Annars är den utmärkt till råbiff.
Carm 2018 (Nr 2347, pris 99,-) – det här vinet borde heta Charm, för det var många som charmades av detta fynd från Dourodalen i Portugal som passar utmärkt till en höstgryta.
Catena Cabernet Sauvignon 2019 (Nr 72439, pris 119,-) – om det här vinet hade funnits på den tid då folk åt ”söndagsstek” hade det varit en given succé, men det går utmärkt till en entrecote eller ryggbiff.
Grifalco Aglianico del Vulture 2018 (Nr 71987, pris 139,-) – stek lite lokalproducerad köttfärs, smaksätt med koncentrerad tomatpuré, salt, svartpeppar, lite grädde och en skvätt Grifalco, servera till pasta och med Grifalco i glaset blir detta en festmåltid.
Hedges Family Estate Red Mountain Red 2017 (Nr 93016, pris 239,-). En högklassig Bordeauxblend från Washington State, ett vin med bra lagringspotential, perfekt att avnjuta för den som är född 2017 på sin 20-årsdag. Annars går det utmärkt att avnjuta idag till smörstekt eller gräddstuvad skogssvamp och färskpotatis pressat i smör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *