Pulled chicken med aioli, äppelcoleslaw och picklad rödlök

Damtidningar är väl något de flesta förknippar med väntrum, men det är en fantastisk inspirationskälla till nya maträtter. När vi var till Norge för ett par veckor sedan och besökte min mormor, hittade jag en massa spännande recept i hennes Allerstidningar och veckans Pulled Chicken är med inspiration därifrån.
Pulled chicken med aioli, äppelcoleslaw och picklad rödlök
Använd en eldfast gryta med lock för bästa resultat, men det funkar också med en eldfast form och ugnsfolie. Medan kycklingen är i ugnen förbereder du övriga tillbehör. I två av tillbehören är det majonnäs, jag rekommenderar att du investerar 1-2 minuter av ditt liv och gör en egen.
Det här behövs för 4 personer
1 kg kycklingfilé, gärna lår.
Salt och grovmalen svartpeppar
2tsk rökt paprikapulver
1 dl vitvinsvinäger
2 dl BBQ sås

4 hamburger- eller tortillabröd
1 skivad avokado

  1. Sätt ugnen på 175oC.
  2. Lägg kycklingen i grytan eller formen, och krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.
  3. Blanda vitvinsvinäger och BBQ sås och häll över kycklingen. Stek i ugnen cirka två timmar, låt kycklingen svalna och dra sedan isär köttet med hjälp av två gafflar.

Äppelcoleslaw
1 liter finstrimlad rödkål
1 finhackad och skalat svenskt äpple
½ dl majonnäs
1 msk limesaft
2 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
Salt och svartpeppar
Blanda rödkål, äpple, majonnäs, limesaft, rapsolja och äppelcidervinäger, smaka av med salt och svartpeppar.

Picklad rödlök
2 skivade rödlökar
1 ½ vitvinsvinäger
½ dl rårörsocker
1 msk salt
½ finhackad röd pepparfrukt
Koka upp vitvinsvinäger, rårörsocker, salt och chili, lägg i löken och koka 30 sekunder. Låt svalna.

Aioli
1 dl majonnäs
1 finhackad vitöksklyfta

Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.

Servera kycklingköttet i hamburger- eller tortillabröd med skivad avokado, äppelcoleslaw, picklad rödök och aioli.

Dryckestips: Jag tycker ölstilen Saison är utmärkt till den här typen av mat. Två rekommendationer, Saison de Piteå (Nr 33011, pris 38,-) eller Bottenvikens Bryggeri Den Låga Solen Saison (Nr 31292, pris 29,90). Serveringstemperatur 10-12 grader.

Alkoholfritt: Ingen Saison bland de alkoholfria, så det får bli en Witbier som också passar utmärkt, 1664 Non Alcoholic Blanc (Nr 11920, pris 11,90). Serveringstemperatur 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.