Månadens druva

Viner från druvan Mencia har krönt stora framgångar i samband med mina spanska provningar genom åren.

Troligtvis härstammar Mencia från Salamanca i Bierzo i Castilla y Léon i nordvästra Spanien och den är identisk med Jaen du Dão (Jaen) från Dão i Portugal. Det är rimligt att tro att det var pilgrimer som tog med sig druvan till Dão på sin färd tillbaka från Santigago de Compostela. Tidigare påstods att druvan hade en koppling till Cabernet Franc, men DNA-analyser har visat att så är inte fallet.

Vi förknippar oftast Mencia med kraftfulla viner med tät färg och hög alkoholhalt från Bierzo, men det finns undantag även där, vilket provningens första vin visar.

Reser du 6-10 mil västerut till Ribeira Sacra eller Ribeiro i Galicen är vinerna mer eleganta och mineraldrivna med några procent lägre alkoholhalt.

Doftmässigt hittar jag solmogna mörka frukter såsom plommon, svarta vinbär och körsbär tillsammans med färsk tobak och lakrits.

Jag har satt ihop en liten provning med tre olika stilar, vilken gillar du bäst?

Él Paisano de Tares 2020 (Nr 52337, pris 125,-) – ett vin med s.k. hög klunkabilitet, avnjuts 13-15 grader, fungerar utmärkt till provencalska tomater, recept nedan.

Vel’Uveyra Mencia 2018 (Nr 81875, pris 179,-) – Ett mer elegant vin från Ribeira Sacra, servera 16-17 grader till Jamon Serrano lindad Manchego och oliver.

Bembibre 2015 (Nr 70110, pris 299,-) – kraftpaketet som du avnjuter 17-18 grader till en höstgryta.

Att något så enkelt blir så gott är en gåta, t.o.m. en smaklös tomat smakar fantastiskt efter 30–45 minuter i ugnen tillsammans med lite salt, svartpeppar, ströbröd, olivolja och basilika.

Det här behövs till 4 personer som förrätt eller två personer som fredagsmys

8 tomater

8 basilikablad

Flingsalt

Grovmalen svartpeppar

Panko ströbröd

Olivolja

8 skivor ugnsgrillad eller stekt surdegsbröd (den late rostar och penslar med olivolja)

Bredbar getost eller färskost

Sätt ugnen på 225o
Halvera tomaterna och lägg dem på ett bakplåtspapper med snittytan uppåt.
Salta och peppra, strö över panko, toppa med ett basilikalad och avsluta med att ringla över olivolja.
Stek i ugnen 30–45 minuter och låt dem svalna, det går också utmärkt att servera tomaterna kalla.
Bred getost eller färskost på brödet och toppa med tomaten, svårare än så är det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.