Het bön- och svampgryta med grillad paprika och soltorkade tomater

Temat denna vecka är vegan, det blir recept på en vegansk snabbmatsfavorit och tips på veganviner.
Het bön- och svampgryta med grillad paprika och soltorkade tomater
Den här rätten tillagar jag minst ett par gånger per månad till lunch när det inte finns rester och klockan tickar snabbt. Det är lite tager vad jag haver över den. Jag använder oftast torkad sandsopp, men det kanske inte är så många som har det hemma, så i receptet är det färsk skogssvamp.
Det här behövs för 2-3 personer
300 – 400 gram skogssvamp skuren i mindre bitar
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd pepparfrukt
6 soltorkade tomater i olja skuren i mindre bitar
1 grillad röd paprika skuren i mindre bitar (det är alltid bra att ha ett glas hemma)
1 tsk sriracha
200-250 gram kokta bönor (borlotti eller röda kidney)
2 dl Oatly Ifraiche eller kokosgrädde
1 tsk salt
1-2 krm grovmalen svartpeppar
Olja att steka i
1 msk olja från de soltorkade tomaterna
1 msk vätska från de grillade paprikorna
Finhackad koriander
Gör så här:

  1. Stek först svampen utan olja tills allt vätska har kokat in, tillsätt sedan olja, lök och pepparfrukt och stek 3-4 minuter.
  2. Tillsätt soltorkade tomater och grillad paprika tillsammans med oljan från tomaterna och vätskan från paprikorna och låt det fräsa en minut.
  3. Rör ner Oatly Ifraiche, sriracha, bönor, salt och peppar, låt koka ihop 3-5 minuter.
  4. Toppa med finhackad koriander och servera

Dryckestips: Till vardagslunchen blir det kolsyrat kranvatten från Piteå, men om du avnjuter det till lunch eller middag en ledig dag, välj något av nedanstående viner märkt med *.

Veganviner
Veganvin tänker vän av ordning, är inte alla viner veganska? Det är faktiskt på det viset att det finns ett 80-tal olika tillsatser som får användas i tillverkningsprocessen av vin och några av dessa kommer från djurriket. Det är framför allt genom klarning av vinet som mjölkproteinämnen (casein), äggprotein, fisklim (isinglass eller husbloss på svenska och tillverkas av fiskens simblåsa), men även gelatin (från köttben) och kitin som kommer från kräftdjur används.

Mousserande
Cava Stars Organic 2019 (Nr 72601, pris 109,-)
Vita
*Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2020 (Nr 2294, pris 119,-)
Demorgenzon Dmz Chardonnay 2019 (Nr 2742, pris 129,-)

  • Pratsch Grüner Veltliner Rotenpüllen 2019 (Nr 52799, pris 159,-)

Rose

  • Mulderbosch Rosé 2021 (Nr 6077, pris 95,-)

Röda
*Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2020 (Nr 2340, pris 95,-)

  • Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic (Nr 2151, pris 109,-)
    Baron de Ley Reserva 2016 (Nr 2525, pris 119,-)
    Finca Negra Cabernet Sauvignon 2017 (Nr 2246, pris 159,-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *