Vit choklad- och limecréme

Denna vecka är det fokus på dessert och dessertviner. Vi dricker alldeles för lite dessertviner i Sverige, med rätt vin i glaset till desserten höjer vi smakupplevelsen.
Men jag vill börja med att lobba lite för Vinmässan som går av stapeln på Piteå Stadshotell lördagen den 30/10. Här finns det möjlighet att hitta nya favoriter och lära sig mer om vin. Mässan är öppen mellan 12 och 17, det kostar 300,- för medlem i Munskänkarna och 350,- för övriga. För mer info eller bokning, mejla erik@grodahl.se
Vit choklad- och limecréme
Det här är en stor favorit på mina vin-och chokladprovningar, ursprungsreceptet var en limetryffel, men numera serverar jag den i snapsglas och det är betydligt enklare. Att det bara är ett litet snapsglas beror på att vi provar som mycket annat, serverar du den som ensam dessert, använd ett snyggt glas eller en crème brûlée form.
Det här behövs till 4-6 portioner
150 gram vit choklad
50 gram smör
1 dl grädde
2-3 msk limesaft beroende på hur syrlig du vill ha den
Finrivet skal från en lime
Rårörsocker
Björnbär eller hallon
Gör så här:

  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg ner i skålen tillsammans med chokladen.
  2. Koka upp grädde och limesaft.
  3. Häll gräddblandningen över chokladen och smöret, rör ihop till en slät masssa.
  4. Häll i portionsformar och låt det stelna i kylen 4-6 timmar.
  5. Servering: Blanda rårörsocker och limeskal, strö över och toppa med björnbär eller hallon.

Dryckestips: Med en Moscato d’Asti i glaset, blir det en magisk smakupplevelse. Min personliga favorit är Agricola Molino Moscato d’Asti Mistral 2020 (Nr 50636, pris 129,-). Den finns i beställningssortimentet så passa på att beställa någon extra så att du har hemma. På hyllan i de flesta butiker finns Nivole Moscato d’Asti 2020 (Nr 7787, pris 85,-), den är på halvflaska, Mistral är helflaska. Ett annat vin som fungerar utmärkt är Braida Brachetto d’Aqui (Nr 6260, pris 99,-), brukar benämnas som ”röd moscato”. Moscato d’Asti har låg alkoholhalt, brukar ligga runt 5 % och sockerhalten ligger runt 130-150 gram, det är sockret från druvan som inte har jäst ut. Vinet passar utmärkt till olika typer av pannacotta, chokladmousse, jordgubbar doppade i choklad m.m.

Dessertvinstips:
Nederburg Noble Late Harvest (Nr 2741, pris 109,-) och Château Baulac Dodijos 2018 (Nr 2154, pris 119,-) är två andra favoriter som finns på hyllan. De här vinerna är gjort på sent skördade druvor, det är s.k. ädelrötade viner. Passar utmärkt till bl.a. pannacotta och brieost. Den häftigaste kombinationen är att steka skivor av palt utan fläsk, låt den svalna och toppa med vispad grädde och hjortronsylt, men någon av dessa viner i glaset blir den en himmelsk upplevelse. Serveringstemperatur 10-12 grader.
Om du skall avnjuta en mörk chokladtryffel eller chokladkaka, då rekommenderar jag en Sherry av typen PX, det är ett närmast svart vin trots att det är gjort en grön druva, men det beror på att druvan har fått soltorka och blivit som ett russin. Jag rekommenderar Gonzales Byass Nectar Pedro Ximénez (Nr 8395, pris 90,-). Det här ett kanske det med prisvärda vinet på Systembolaget, här pratar vi om fynd. En öppnad flaska av PX och de två ädelrötade vinerna kan sparas i kylen minst ett halvår.
Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant Alcohol Free (Nr 1990, pris 43,-) passar utmärkt till vit choklad- och limecréme, serveringstemperatur runt 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *