Julkalender by Erik Grödahl – lucka 1

I dag är det den första november och då är det traditionsenlig öppning av första luckan i Julkalender by Erik Grödahl. Vi inleder mörkt och sött med en Pedro Ximenéz, först en kort introduktion.
Det mesta pekar på att druvan har sitt ursprung i Andalusien. Pedro Ximenéz är en liten tjockskallig druva, rik på socker och som ger hög avkastning.
Trots att vi förknippar den med sherry, så finns de största planteringarna av Pedro Ximenéz i distriktet Montilla-Morilles som ligger nordost om Jerez. Det är också härifrån merparten av druvorna i PX vinerna från Jerez kommer beroende på att det är tillåtet enligt den spanska vinlagen att använda druvor från Montilla-Morilles både i Jerez och Malaga.
Majoriteten av alla viner från Pedro Ximenéz är förstärkta och druvorna har ofta fått soltorka för att öka koncentrationen av socker (en process som kallas Asoleo)
Trots att jag har svårt med socker, fullkomligen älskar jag PX-vinerna som är utmärkta desserviner. Både de starka och söta vinerna passar utmärkt till chokladdesserter gärna med inslag av karamelliserade valnötter. En annan favorit för mig är att hälla lite PX över vaniljglass, men min senaste favorit är dadlar som fylls med torrostade jordnötter som sedan doppas i mörk choklad, får stelna i kylskåpet på ett bakplåtspapper för att sedan rullas i lakritspulver, det går att bli religiös för mindre.
Ett riktigt fynd är Real Tesoro Eminencia Pedro Ximenez (Nr 76182, pris 189,-) och det är på helflaska. Den är svart som synden och har en stor doft med toner av torkad frukt, rostade nötter och choklad. Smaken är mycket söt, men balanserad. Servera runt 17 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *