Julkalender by Erik Grödahl – lucka 2

Bakom dagens lucka döljer sig Askaneli Brother Rkatsiteli Qvevri 2018 (Nr 2195, pris 128,-)
Druvsorten Rkatsiteli som härstammar från Georgien var under 1980-talet världens tredje mest planterade gröna druvsort, men när Gorbatjov skulle minska alkoholkonsumtionen i landet så var ett av greppen att rycka upp vinrankor, inget bra beslut när det stora problemet var konsumtion av vodka och öl. En parentes är att Gorbatjovs antialkoholpolitik påskyndande Sovjetunionens sönderfall eftersom det medförde att staten förlorade en stor del av sina inkomster vilket var det första steget till hyperinflationen.
Rkatsiteli är en av de äldsta druvsorterna i Georgien och namnet speglar utseendet eftersom rka betyder vinstock och tsiteli röd. DNA-analyser visar att den är nära besläktad med vildvuxna druvor. Rkatsiteli har den ovanliga kombinationen att ha ganska hög sockerhalt och samtidigt ha hög syra vikt gör den återfinns i olika vinstilar.
Vinerna får oftast en doft av vita blommor i kombination med färska stenfrukter och kvitten.
Druvan återfinns också i bl.a. Ryssland, Kazakstan, Ukraina och Moldavien.

Vinet är framställt enligt Qvevrimetoden, vilket innebär att vinet förvaras i lerkrus (Qvevri) som grävs ner i vinkällarens jordgolv för att hålla samma temperatur året runt.
Jag avnjuter gärna ett glas Rkatsiteli till ugnsstekt kyckling och potatis tillsammans med paprika- och valnötsröran muhammara och fetaoströra med basilika. Muhammara sägs komma från Aleppo i Syrien, men samma typ av röra är vanlig både i Georgien och Armenien.

Paprika- och valnötsröra
200 g valnötter
4 stora röda paprikor
1 liten gul lök
1 1/2 vitlöksklyfta (andra halvan till nästa röra)
1 röd chilifrukt
0,5 dl olivolja
Saft från 0,5 citron
1 msk spiskummin
Salt

  1. Blötlägg valnötterna i vatten en timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader och grilla paprikorna tills skinnet har blivit grillad och börjat lossna.
  3. Låt paprikorna svalna.
  4. Hacka lök, vitlök och chili.
  5. Hacka valnötterna i matberedaren till små bitar.
  6. Tillsätt paprikorna, lök, vitlök, chili, spiskummin och mixa till en röra.
  7. Tillsätt olivolja och citronsaft. Smaka av med salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.