Hamburgare med inspiration från Italien och en touch av Spanien

Den här veckan har jag sökt inspiration från italienska köket med en liten touch av Spanien om vi tittar på rättens olika delar. Hamburgare kan tillagas och serveras på otaliga sätt. Här har jag valt att servera den i ciabatta med röd pesto och aioli tillsammans med en caprese och picklad rödlök. Jag gjorde den på ekologisk nötfärs från Stormyrbergets lantgård därifrån även äggen kommer. Välj den färsen om du har möjlighet, det gör verkligen skillnad i smaken.

Jag har gjort alla tillbehören själv, det blir så mycket godare än halvfabrikat och butiksbakat bröd.
Arbetsordningen är ciabatta, picklad rödlök, röd pesto, aioli och medan du steker eller grillar hamburgarna, gör i ordning capresen.
I recepten använder jag parmesan- och fetaost, men ta vad som finns hemma. Den här gången använde jag gräddost och smakmässigt blev det lika gott som i orginalreceptet.

Överbliven pesto kan serveras till pasta dagen efter alternativt att du halverar receptet.

Hamburgare med inspiration från Italien och en touch av Spanien
Det här behövs för 2 personer
300 gram nötfärs
1 ägg
2 msk finhackad basilika
1/2 tsk salt
50 gram finriven parmesan

Ciabatta (6 st) – de fyra överblivna blir perfekt till frukostmackan dagen efter
2 1/2 fingervarmt vatten
25 gram jäst
1 1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl vetemjöl special
3 dl durumvete

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan olivolja och salt. Jobba in mjölet tills du har en smidig deg, låt jäsa 45-60 minuter. Baka ut till sex ciabatta och låt jäsa 30 minuter. Grädda på 225 grader i 12-15 minuter.

Picklad rödlök
1 fint skivad rödlök
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
1 1/2 msk 12 % ättka

Lägg löken i en lien skål, koka upp vatten, socker och ättika. Häll lagen över löken och låt svalna.

Röd pesto
1kruka basilika (även till hamburgaren)
15 soltorkade tomater
150 gram fetaost
1 liten finhackad röd chili utan kärnor
1 dl olivolja

Mixa basilika, soltorkade tomater, fetaost och chili i en matberedare, tillsätt olivoljan och mixa till en slät röra.

Aioli
1äggula
1 tsk dijonsenap
4/5 tsk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
1 krm salt
1/3 krm vitpeppar
2 dl neutral rapsolja
2 finhackade vitlöksklyftor (ej pressade)

Mixa ihop alla ingredienser förutom rapsolja och vitlök. Tillsätt sedan oljan droppvis tills majonäsen binder sig och sedan i en tunn stråle. Rör till sist ner vitlöken.

Caprese
1 paket buffelmozzarella
2 tomater
Ruccola
Flingsalt
Olivolja
Längt ruccolan längst ner fortsätt med skivad buffelmozzarella och avsluta med tomaterna och du har en italiensk flagga, dock lite felvinklad. Toppa med flingsalt och olivolja.

Innan servering
Blanda ihop köttfärsen med övriga ingredienser, stek i olja tills du har en innertemperatur på 71 grader.

Dela ciabattan i två halvor. Bred ut röd pesto på den undre halvan, lägg på hamburgaren och toppa den med aioli och lägg på övre halva. Servera med caprese och picklad rödlök.

Dryckestips: Italienskt i glaset är en självklarhet till denna rätt. Mina två förslag förtjänar ett bättre öde än beställningssortiment, så gör skillnad genom att beställa ett par flaskor av varje. Två ärligt framställda matvänliga viner som fungerar till mycket.
La Corte del Pozzo Valpolicella 2016 (varunr 72121, pris 135,-)
Terreno Chianti Classico 2015 (varunr 2373, pris 129,-)

Alkoholfritt: Det finns inte ett överflöd av alkoholfria italienska viner, så det får bli en brittisk alkoholfri öl. Jag provade Innis & None Pale Ale (varunr 1997, pris 13,90), fungerade klockrent.05

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *