Månadens druva – Pedro Ximenéz

Det här inlägget kommer från Munskänkarnas nyhetsbrev i augusti och är författat av mig.

Den 8-14 oktober genomförs den 5:e upplagan av internationella sherryveckan i mer än 30 länder. För mig är sherryn genom sina olika stilar kanske sett till pris och kvalitet den bästa måltidsdrycken i världen. Själv har jag dragit i gång #thesherryrevolution för att sprida kunskap om denna dryck som är mer eller mindre bortglömd i Sverige. Därför kommer jag att fokusera på de två viktigaste sherrydruvorna Palomino och Pedro Ximenéz (PX)i nyhetsbrevet den här och nästa månad.

Jag börjar med Pedro Ximenéz. Det mesta pekar på att druvan har sitt ursprung i Andalusien. Pedro Ximenéz är en liten tjockskallig druva, rik på socker och som ger hög avkastning.

Trots att vi förknippar den med sherry, så finns de största planteringarna  av Pedro Ximenéz i distriktet Montilla-Morilles som ligger nordost om Jerez.  Det är också härifrån merparten av druvorna i PX vinerna från Jerez kommer beroende på att det är tillåtet enligt den spanska vinlagen att använda druvor från Montilla-Morilles både i Jerez och Malaga.

Majoriteten av alla viner från Pedro Ximenéz är förstärkta och druvorna har ofta fått soltorka för att öka koncentrationen av socker.

Både de starka och söta vinerna passar utmärkt till chokladdesserter gärna med inslag av karamelliserade valnötter. En annan favorit för mig är att hälla lite PX över vaniljglass.

Här kommer tips på några bra viner och framför allt mycket prisvärda viner från Pedro Ximenéz både från Montilla-Morilles och Jerez.

Don PX (varunr 8266, pris 189,-/helflaska) – här är sockerhalten hela 451 gram per liter.

Don PX Gran Reserva 1988 (varunr 76180, pris 189,-/halvflaska) – Utmärkt på egen hand eller att hälla över glassen.

Nectar Pedro Ximenéz (varunr 76540, pris 89,-/halvflaska)

Monteagudo Pedro Ximenéz (varunr 8328, pris 99,-/halvflaska)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *