Knäckig äppelpaj

Det här receptet dök upp som ett två år gammalt minne i mitt Facebookflöde i onsdags och jag kände att det var dags för en favorit i repris. Jag har redigerat texten lite vad det gäller vintipset och bakgrunden till detta (skrivet i kursiv text), i övrigt har inget  hänt på två år.

Varje årstid har sin charm och nu har hösten gjort sitt inträde, många tycker det är jobbigt när höstmörkret kommer, men det är nu äpplena når sin optimala mognad och det är dags att skörda. Visst är det härligt att känna doften av en knäckig äppelpaj sprida sig i köket. Att sedan få sätta sig i vardagsrummet och tända ett ekovänligt ljus från Hing (www.hing.se) och höra knastret från träveken, avnjuta äppelpajen med vaniljglas eller vaniljgrädde och ett glas Louis Sipp Gewurztraminer Nature’s 2015 (varunr 78275, pris 225,-), det är livskvalitet. Just vinvalet är en historia för sig. Jag provlagade en broccolisoppa med asiatisk touch för en framtida krönika i Gratistidningen. Min fru tyckte vinet var alldeles för sött (hon tycker inte om Gewurztraminer) till soppan och sade att vi skulle prova det till äppelpajen istället, sagt och gjort, det blev en fantastisk kombination (det fungerade utmärkt till soppan också).

Med risk för att vara tjatig, välj ekologiska och Fairtradeprodukter i den mån det är möjligt.
Det här behövs till en paj
500-600 gram äpplen
150 gram smör
1/2 dl ljus sirap
2 msk grädde
1 1/2 dl rårörsocker
3 dl fiberhavregryn/dinkelflingor eller rågflingor.
1 1/2 dl dinkelmjöl
1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj pajformen med smör.
  2. Skala äpplena och skär i skivor eller klyftor medan du smälter smöret.
  3. Lägg äpplena i botten av pajformen.
  4. Blanda smöret med sirap (häll lite neutral rapsolja i decilitermåttet och häll det sedan tillbaka i flaskan, då släpper sirapen) och grädde.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem sedan till smörblandningen som du breder över äpplena.
  6. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter till täcket har blivit knäckigt och fått fin färg.
  7. Låt svalna lite och servera med vaniljglass eller vaniljgrädde (vispa grädde och tillsätt lite vaniljpulver).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.