Het tomatsås med linser och råris

Jag ber om överseende att det har varit inaktivitet på bloggen de senaste månaderna, men jag har haft problem med ryska virusattacker som jag nu hoppas är bortstädade.

Dagens inlägg publicerades i Gratistidningen den 4. september och är författad av undertecknad.

Det kommer ständigt nya klimatrapporter om vilka livsmedel vi skall äta mindre av. I slutet av augusti aktualiserades ris som odlades på vattendränkta marker och att det släpper ut mycket mer växthusgaser än exempelvis spannmål och potatis. Det här är något som Livsmedelsverket rapporterade om redan i april. Det är väl en självklarhet att vi skall äta det som odlas nära oss i den mån det är möjligt.
Just det här med vattenförbrukning är intressant, det är något som inte är med när produkter certifieras som ekologiska. Per automatik innebär det att det inte är bra att köpa ett billigt ekologiskt vin eftersom att de då har bevattnat mycket för att få höga skördeuttag, något som skadar grundvattnet. Vad vi kan enas om är att det inte är lätt att vara konsument idag, men jag skall göra mitt bästa för att leda Er rätt utifrån vad jag vet. Av den anledningen är råris tillbehöret till dagens recept, det har inte odlats på vattendränkta marker, men det går ju lika bra med pasta för den som så önskar.
Het tomatsås med linser och råris
Det här är en gammal favorit från min tid som vegetarian på 90-talet. Jag hittade det här receptet i Allt Om Mat första gången och sedan dess har jag ändrat det en del. Äter du vegan byter du ut crème fraiche mot exempelvis Oatley Fraiche och använder riven veganost. Den här rätten passar lika bra som vardagsmiddag eller lunch med ett glas isvatten som en enkel fredagsmiddag med ett glas torr Riesling. Kan gärna förberedas dagen innan, då sätter sig smakerna bättre.


Det här behövs till 3-4 personer
Ingredienser
1 finhackad medelstor gul lök
1 finhackad liten röd paprika
Olja
1 burk krossade tomater (Mutti) alternativt 500 gram färska (skållade och urkärnade)
1 dl röda linser
5 finhackade soltorkade tomater (välj de som bara innehåller tomater och salt, finns mycket fusk med bl.a. druvsocker och vinäger)
1 tsk salt
1 dl crème fraiche
1 tsk scriracha eller sambal oelek
Råris eller pasta
Riven ost

Gör så här:

  1. Blötlägg linserna 10 minuter.
  2. Fräs löken i olja 3 minuter, tillsätt paprikan och fräs ytterligare 2 minuter.
  3. Tillsätt krossade tomater, salt, linser och soltorkade tomater, koka cirka 15 minuter på låg temperatur till linserna känns mjuka
  4. Blanda ner crème fraiche och sriracha/sambal oelek och koka upp.
  5. Servera med råris och riven ost.

Dryckestips
Veckans vintips blir ett veganvin, vegan tänker vän av ordning, är inte alla viner vegan? Nej så är det inte eftersom många använder äggvitor för att klarna vinerna, något som har gjorts sedan urminnes tider. Det är också en av anledningarna till att det finns många desserter och bakverk som har äggulor som huvudingrediens i vinproducerande länder. Aioli är ett annat exempel på vad de gör med restprodukten äggulor.
Det finns också många veganer som undviker biodynamiska viner eftersom de där använder djur att jobba i vingården, men är det inte bättre med en oxe som plöjer än en gammal traktor som drivs av diesel? Ibland gäller det att tänka pragmatiskt.
Vinet då? Krugscher Hof Riesling Kabinett Trocken 2016 (varunr 72449, pris 119,-). Finns på hyllan i Piteå, beställs till övriga butiker. Ett skolboksexempel på en torr Riesling. Trots att den går utmärkt att dricka idag, så kan du köpa några flaskor extra och lagra minst 10 år.
Servera 10-12 grader.

Alkoholfritt: Repetition är kunskapens moder, Leitz EIns Zwei Zero Riesling (varunr 11901, pris 69,-), Systembolagets bästa vita alkoholfria vin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *