Sommarmacka by Erik Grödahl

Det här är en favorit från sommaren, som passar lika bra under hösten.

Det här behövs för 2 personer
½ grekiskt lantbröd eller liknande (delat på längden)
2 tomater skurna i mindre bitar
2 avokado skurna i mindre bitar
1 burk anjovis
Kapris
Naturell färskost
Olivolja
1 vitlöksklyfta
Finhackad dill

Gör så här:

  1. Pensla brödet med olivolja och grilla i mitten av ugnen på 225 o C tills det får en frasig yta. Gnid in vitlöken på den frasiga ytan.
  2. Smörj brödet med färskost. Fördela tomaterna och avokadon. Toppa med anjovis, kapris och finhackad dill.
  3. Ja, mycket enklare än så här blir det inte.

Dryckestips
Till ursprungsreceptet rekommenderades ett vitt vin från druvan Greco di Tufo, som kommer från Kampanien i Italien, men jag hade ingen sådan hemma. Jag stannade vinmässigt i Italien, men tänkte helt annorlunda, det blev en La Corte del Pozzo Bardolino 2018 (varunr 2340, pris 89,-). Bardolino är ett ursprungsområde i Venetien och vinerna görs på samma druvsorter som Amarone som kommer från samma region, men där upphör likheterna.

Bardolino är ett relativt lätt och fruktigt vin, raka motsatsen till Amarone. Bardolinovinerna var mycket populära på 90-talet, men hamnade lite i bakvattnet när Amarone erövrade Sverige. Personligen gillar jag lätta röda viner som Beaujolais och Bardolino när det är varmt ute och kombinationen med mackan blev klockren. Servera vinet 11-14 grader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *