Äppelkaka med mandelmassa

Den här krönikan publicerades i Gratistidningen den 18/9 och är författad av undertecknad.

För en vecka sedan var jag delaktig i en av de roligaste provningarna jag varit med om. Tillsammans med ”Choklad Jenny” (Jenny Berg) från Umeå körde vi en provning där vi kombinerade hennes Bean to Bar choklader och spanska dessertviner. Det kunde inte annat en bli succé när två personer som brinner för hållbarhet jobbar ihop. Mer om att kombinera Jennys choklad med dryck återkommer jag till senare i höst, när vi skall fördjupa oss lite mer i choklad.
Vi lämnar chokladen och övergår till äpplen som är veckans tema både för desserten och drycken.


Vi är inne i skördesäsongen vad det gäller svenska frukter och rotsaker, så jag stod lite i valet och kvalet om veckans recept skulle bli en gryta med rotfrukter eller en äppelkaka. Eftersom vi har ett eget äppelträd gick äpplena segrande ur den striden. Jag återkommer med ett recept på en rotfruktsgryta om två veckor, så passa på att hamstra rotfrukter, vitkål och lök när det är kampanjpriser. I mina ögon borde våra handlare prioritera bl. a svenska äpplen så länge de finns tillgängliga. Varför skall konsumenten överhuvudtaget behöva välja mellan billiga Jonagold från Polen eller lite dyrare svenska äpplen? Det blir ju ofta av naturliga skäl plånboken som styr för många.
För ett år sedan hade jag recept på en knäckig äppelpaj, som jag fick väldigt mycket positiv feedback på, den här gången blir det en äppelkaka med mandelmassa, som jag hoppas blir lika omtyckt.
Det här receptet räcker till minst 8 personer:
150 gram smält smör
300 gram mandelmassa
1 1/2 dl rårörsocker
1 1/2 rågflingor
1 tsk kanel
1-2 krm salt
1 1/2 msk pressad clementinsaft (går lika bra med apelsin, citron m.m.)
3 ägg
10 äpplen

Vispad grädde smaksatt med lite rårörsocker och vaniljpulver
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en bakform.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med socker, kanel, salt, rågflingor
  4. , clementinsaften och ägg.
  5. Tillsätt sedan det smälta smöret och rör ihop det till en smet.
  6. Kärna ur och skala äpplena. Skär i klyftor och lägg dem i den smorda formen, ringla över smeten.
  7. Grädda cirka 30 minuter tills kakan får fin färg.
  8. Servera med vaniljgrädden.

Dryckestips
Vi fortsätter på temat närodlat. Claim by Brännland Cider (varunr 73799, pris 149,) är en s.k. Iscider, vilket är den svenska varianten på Icewine. Det innebär att äpplena skördas frysta, vilket ger att musten blir mer koncentrerad något som avspeglar sig i drycken. Det här är en häftig kombination.

Även veckans alkoholfria dryckestips kommer från Sverige, Dessert de Luxe (varunr 195, pris 59,-). Det finns stora likheter mellan veckans dryckestips gällande smakkoncentrationen. I Claim by Brännland Cider är det kylan som tar bort vätskan och i Dessert de Luxe sätts musten under tryck och 30 till 40 procent av vattnet tas bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *