När jag skriver denna krönika pågår miljödebatten för fullt där Greta Thunberg företräder den unga generationen som skall leva i den miljöförstörelse som klimatförnekare som Donald Trump blundar för. Att Greta har gjort intryck kan intygas av denna konversation mellan mig och min dotter för en vecka sedan, det ösregnade ute:
Elizabeth: ”får jag cykla till affären och köpa köttfärs?”
Jag svarar: ”Vi väntar tills mamma kommer hem och tar bilen”
Elizabeth: ”Jag cyklar, tänk på miljön och Greta Thunberg”
En nioåring som verkar ha en helt annan omvärldssyn än Donald Trump och hans likasinnade, det ger hopp inför framtiden.
I min senaste krönika utlovade jag ett recept med rotsaker som bas och så blir det. I stället för en Svamp- och rotsaks Bourgignon blev det en Svamp- och rotsaks Bardolinon, kom ihåg vart du såg det första gången. Om två veckor har Ni att se fram emot en vit pizza med rökt lax.
Svamp- och rotsaks Bardolinon med svarta linser
Perfekt att tillaga en till två dagar innan så att smakerna får sätta sig.
Det här behövs för 4-6 personer:
3 msk olja
500 gram skogssvamp i mindre skivor eller klyftor, beroende på sort och storlek
1 finhackad stor gul lök
2-3 msk koncentrerad tomatpuré
1 tsk salt och ½ tsk nymald svartpeppar
1 flaska Bardolino
1 1/2 dl svarta linser, puylinser eller belugalinser
1 tsk liquid smoke
3 rödbetor skurna i mindre bitar
3 morötter skurna i tunna skivor
3 palsternackor skurna i tunna skivor skivor
½ tsk torkad timjan
½ – 1 liter vatten
2-3 tärningar grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 dl grovt hackad persilja
Perfekt att tillaga en till två dagar innan så att smakerna får sätta sig.
Det här behövs för 4-6 personer:
3 msk olja
500 gram skogssvamp i mindre skivor eller klyftor, beroende på storlek
1 finhackad stor gul lök
2-3 msk koncentrerad tomatpuré
1 tsk salt och ½ tsk nymald svartpeppar
1 flaska Bardolino
1 1/2 dl svarta linser, puylinser eller belugalinser
1 tsk liquid smoke
3 rödbetor skurna i mindre bitar
3 morötter skurna i tunna skivor
3 palsternackor skurna i tunna skivor skivor
½ tsk torkad timjan
½ – 1 liter vatten
2-3 tärningar grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 dl grovt hackad persilja
- Stek svampen utan olja i en stor tjockbottnad kastrull tills all vätska absorberat. Tillsätt olja och stek tillsammans med löken på medelvärme under omrörning i cirka 7-10 minuter tills att löken och svampen är gyllenbruna. Tillsätt salt, peppar och tomatpuré, rör om och fortsätt steka några minuter.
- Tillsätt vin, liquid smoke, rödbetor, morötter, palsternackor, linser, lagerblad, 2 grönsaksbuljongtärningar och timjan. Tillsätt så mycket vatten så att grönsakerna precis täcks i grytan. Rör om och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme i ca en timme. Rör om några gånger under tiden det sjuder och tillsätt mer buljong/vatten om det behövs. Smaka av med peppar och salt.
Servera toppad med färsk persilja och lite nybakat bröd för att suga upp såsen med.
Dryckestips:
Ett vin som har hyllats av de flesta vinkritiker under sommaren och hösten är La Corte del Pozzo Bardolino 2018 (varunr 2340, pris 89,-). När ett vin kostar 89,- kronor då vänder jag och vrider på allt när jag bedömer, men jag instämmer med journalisterna, det här är väldigt mycket vin för pengarna och druvorna kommer från en producent med ett certifierat hållbart jordbruk. Vinet är fruktigt med mjuka tanniner och en frisk fruktsyra. Köp hem minst tre flaskor, en häller du i grytan, den andra serverar du till grytan och den tredje sparar du till nästa gång du bjuder på hemlagad Pizza, för det här är ett utmärkt Pizzavin. Servera 12-16 grader.
Alkoholfritt: Det är svårt och näst intill omöjligt att hitta ett rött alkoholfritt vin som passar, att hälla en flaska i grytan är inget problem, alkoholen dunstar bort. I glaset däremot får det bli Konx Non-Alcoholic Mini Pale Ale (varunr 1948, pris 19,50) från Omnipollo, ett riktigt gott alkoholfritt öl med fina humletoner som mjukas upp av grytans syrlighet.