Vit pizza med rökt lax

Något som känns verkligen inspirerande för mig som jobbar med dryck är den sortimentsutveckling som har skett på Systembolaget i Piteå de senaste tio månaderna både vad det gäller vin, öl och alkoholfritt. För mig som söker det lilla extra har sortimentet gått från koja till slott. Jag som är i branschen får ofta höra att sortimentet i Systembolagets butiker styrs centralt, men här har den nya butikschefen Marcus Wahlström visat på motsatsen. Jag har alltid känt mig glad när jag kommer in på butiken i Piteå för det har varit hög service och en fantastisk trevlig personal, idag känner jag mig än gladare när jag går in för nu är sortimentet på samma höga nivå som personalen.
Som konsument skall du vara nyfiken och prova dessa nyheter som kommer in. För att få inspiration och lära dig mer om vin skall du besöka Vinmässan i Piteå den 26/10. Mer om den läser du på https://www.piteastadshotell.com/evenemang/vinmassan/
För två veckor sedan flaggade jag för ett recept på en vit Pizza med rökt lax. För mig är den topp 3 vad det gäller pizzor jag har ätit genom alla tider och det är ett bra betyg för jag älskar Pizza.
Vit Pizza med rökt lax
Det här behövs för 3-4 personer:
Om du vill göra det som en snabbpizza en fredag kväll kan du förbereda såsen kvällen innan och bara värma upp den innan du breder ut den eftersom den tjocknar när den kyls ner. Degen kalljäser du under dagen.
Pizzadeg
25 gram jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
3 msk olivolja
7-8 dl vetemjöl

Vit sås
8 msk smör
6 finhackade vitlöksklyftor
2 ½ dl grädde
1 dl vitt vin
2 tsk Maizena utrörd i lite vatten
6 dl finriven parmesan/Västerbottensost

Fyllning
200 gram rökt lax
200 gram mozzarella
100 gram chevre
Marinerade kronärtskockor
Kapris
Spenat
Salt
Svartpeppar

  1. Deg: Degen räcker till 2-3 Pizzor. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och olivolja. Jobba in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
  2. Vit sås: Smält 1 msk smör i en kastrull, låt den fräsa på medelvärme 2-3 minuter utan att den tar färg, tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och låt det koka upp, rör ner maizenan och låt koka ett par minuter tills grädden har tjocknat. Rör ner resten av smöret tills det smälter, avsluta med osten och rör tills allt har smält, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  3. Bred ut såsen över Pizzorna, toppa med Mozzarella, Chevre, kapris, kronärtskockshjärtan och spenat. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Lägg på laxen innan servering.

Dryckestips:
Trots att vinet kommer från en av Sydafrikas främsta producenter finns det inte på hyllan utan ligger i beställningssortimentet. Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2018 (varunr 73702, pris 139,-) har en stor doft med toner av färska stenfrukter, vinets friska syra mjukas upp av den vita såsens syra och den rökta laxens sälta, en utmärkt kombination.
Alkoholfritt: Aldea 0,0 White Verdejo (varunr 19005, pris 50,-) från Spanien är ett vin som jag stiftade bekantskap med på en mässa i Stockholm för ett par veckor sedan. Riktigt bra och med bara 20 gram socker per liter, vilket är väldigt lågt för att vara ett alkoholfritt vin, som jämförelse har en av mina alkoholfria favoriter Eins Zwei Zero Riesling från Leitz 48 gram socker per liter. Frisk syra som gör den till en utmärkt följeslagare till Pizzan. Finns på hyllan i de flesta butiker i Norrbotten, men Ni som bor i Älvsbyn måste beställa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *