Om jag inte minns helt fel så är det min sjätte julkalender på bloggen, det första året körde jag traditionellt med 24 luckor, men insåg att jag hade så mycket att dela med mig av, så numera är det 54 luckor som gäller. Schemat kommer att vara enligt följande:
Fredag – mousserande viner
Lördag – röda viner
Söndag – alkoholfritt
Måndag – starkvin
Tisdag – vita viner
Onsdag – öl
Torsdag – söta viner
Så vi drar väl igång med mousserande och första nerslaget gör jag hos Mas Comtal som ligger i Penedès i Katalonien. De har runt 40 hektar och framställer 100 000 flaskor per år, både stilla och mousserande viner. Mas Comtal 2015 (varunr 77386, pris 169,-) är en cuvée på 70 % Xarel-lo och 30 % Chardonnay. Vinet har fått ligga på jästfällningen minst 24 månader. Det är en stor doft med toner av höstäpplen, moussen är krämig och det är lätt att förväxla Mas Comtal med en mogen Champagne, den stora skillnaden är priset.
Trots utsprungen har Mas Comtal valt att inte kalla det för Cava utan Classic Penedès, anledningen till det är att de vill markera att vinet är enbart gjort på druvor från Penedès.
Servera det runt 12 grader i en stor kupa till en svamp- och tryffelpasta i ostsås toppat Jamon Serrano Chips.