Julkalender by Erik Grödahl – lucka 2

Dagens rekommendation skall ses som en uppmaning direkt från hjärtat. En riktig trotjänare på Systembolagets hyllor Meerlust Rubicon är på väg att förpassas ut i beställningssortimentet, det om något är ett riktigt underbetyg till oss konsumenter. Meerlust är en egendom med anor, den har funnits sedan 1693 och den nuvarande ägaren familjen Myburghs har varit med sedan 1756.

Meerlust Rubicon är en s.k. Bordeauxblend och i Stellenbosch i Coastal Region görs några av de bästa i världen när vi ser kvalitet i förhållande till pris. Den första årgången av Meerlust Rubicon som var 1980 lanserades 1984 och det sågs som mycket kontroversiellt att göra ett kvalitetsvin på Bordeauxdruvor. Vi konsumenter skall vara ytterst tacksamma över att familjen Myburgh vågade för det här är ett fantastiskt vin som levererar årgång efter årgång, det finns några uppsättningar i min källare.

Aktuell årgång av Meerlust Rubicon (varunr 2026, 249,-) är 2016. Druvsammansättningen är 49 % Cabernet Sauvignon, 28 % Merlot, 20 % Cabernet Franc, 3 % Petit Verdot vilket har resulterat i ett mjukare vin än vanligt.
Det är klassiska Bordeauxtoner som mörka frukter såsom plommon och svarta vinbär, cederträ och fatkrydda. Vinet är fylligt med hög strävhet och fruktsyra något som ger en bra lagringspotential, det här vinet lever med lätthet ytterligare 20-25 år. Har du ett barn eller barnbarn som är fött 2016, så är det perfekt att avnjuta på hens 20-årsdag.

Men du kan avnjuta det redan i dag, lufta det ett par timmar och servera det 15-17 grader i en stor kupa tillsammans med exempelvis renfilé eller lammfilé med syrliga och krämiga tillbehör.

Gör som undertecknad och köp hem några flaskor innan den 30/11, så att vi får se det på hyllorna även i fortsättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *