Januarifönstret – del 1

Januarifönstret är ett nytt tema på bloggen, namnet kommer från fotbollens värld där klubbarna under januari har möjlighet att förstärka trupperna inför vårsäsongen. Här handlar det om att förstärka vinförrådet med en tunn plånbok efter ledigheternas festligheter infor våren och sommarens fester. jag kommer att rekommendera två till tre viner varje vecka som är riktigt prisvärda.

Vårt första stopp blir på halvön Baja California i nordvästra Mexiko och följdfrågan blir, när drack du ett vin från Mexiko senast?

På denna halvö hittar vi Valle de Guadalupe som kallas ”The Secret Wine Paradise”, det är Mexikos viktigaste vinområde och ungefär 90 procent av landets vinproduktion sker här. En liten kuriosa är att det var i Mexiko de första vinerna i Nordamerika framställdes.

Utvecklingen vad det gäller vin har gått mycket snabbt i Valle de Guadalupe de senaste decennierna. Det är en ca 25 km lång som sträcker sig från Stillahavskusten i nordöstlig riktning. Klimatet är perfekt för druvodling med varma somrar och regniga milda vintrar. Om natten kommer svala svepande vindar från Stilla havet in i dalgången som håller ner temperaturen och hjälper druvorna att behålla sin friska syra under de heta sommarmånaderna på samma sätt som dimman drar in över Napa och Sonoma Valley i Kalifornien och möjliggör vinodling där.

I Valle de Guadalope finns producenten L.A. Cetto som vi har stiftat bekantskap med på VM i blindprovning där deras Nebbiolovin har varit med ett antal gånger. För tillfället finns det tre viner från denna producent i Systembolagets beställningssortiment, alla är mycket prisvärda. Min personliga favorit är deras Petite Sirah 2012 (varunr 5397, pris 109,-). Vinet ha en inbjudande doft med toner av mörka frukter, tobak, söt lakrits. Munkänslan är mjuk och fyllig med en lång eftersmak med toner av russin och fruktkompott. Vinet har fått vila sex månader på amerikanska fat och ytterligare sex månader på flaska innan lansering. Det här är ett vin som är lätt att tycka om, köp på dig ett antal flaskor innan det tar slut, det kommer garanterat att bli en favorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *