Januarifönstret – del 2

Denna vecka går under benämningen årets fattigaste vecka. Tillhör du dem som har mycket månad kvar på lönen och är sugen på ett gott vin till pastan, pizzan, charkbrickan, kokt palt eller vad du nu kan tänkas vilja äta? Det finns en lösning även för dig med liten vinbudget och den heter Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2020 (Nr 2340, pris 95,-) från Venetien i Italien. Området Bardolino ligger vid Gardasjöns östra sida och vinerna är friska och fruktiga med relativt liten fyllighet. Bardolino var det populäraste vinet i Venetien på 1980-talet innan Valpolicella, Ripasso och Amarone erövrade världen. När man jämför en Valpolicella eller Amarone med en Bardolino är det svårt att tror att det är samma druvsorter som används.
Producenten bakom vinet är en pionjär inom hållbarhet i Italien, redan i början av 1980-talet när den kemiska dimman spred sig över vin- och fruktodlingarna i Europa började Fasoli Gino att ställa om till ekologisk odling. Hållbarhet är inte bara jordbruk och det är Bardolinovinet ett typexempel på. Genom ett samarbetsprojekt med kommunen jobbar det socialt missgynnade unga vuxna på vingården, vilket innebär att en grupp människor som skulle ha stått utanför arbetsmarknaden numera har egen försörjning, bara det är en anledning att köpa några flaskor extra. En annan hållbarhetsaspekt är att vinet är i lättviktsflaska. Det innebär att det går att lasta ytterligare 50 % mer vid varje transport, vilket minskar utsläppen, men påverkar även transportkostnaden. Här finns två vinnare, moder Jord och att du som konsument får ett billigare vin.
Det här är ett vin med s.k. hög klunkabilitet, jag avnjuter det gärna 12-14 grader, men det är som med så mycket annat i livet, helt subjektivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *