Skaldjurspasta

God fortsättning, jag hoppas att Ni har haft en fin jul, ett gott slut och en fantastisk start på 2022. Det nya året innebär för många att börja ett ”nytt liv” med träning, sund kost m.m., men vi kan aldrig börja ett liv eftersom vi har den egna historien i vår ryggsäck, den kan inte suddas ut, det om något kan nog många politiker instämma i när liken kommer ur garderoben så fort de blir ministrar. Vad vi däremot kan göra är att förändra vårt liv med hjälp av vår egen historia, att ta vara på det goda och utveckla det till något än bättre. Jag hoppas att kunna fortsätta inspirera Er med mat- och dryckestips.
Är det något Ni vill att jag skall belysa eller om Ni har frågor eller funderingar är Ni alltid välkommen att skicka ett mejl till erik@grodahl.se. Vi inleder 2022 med ”budget i lyxförpackning”, en lättlagad pasta.

”Skaldjurspasta”
Vill du lyxa till det byter du ut crabsticks mot hummer eller kungskrabba, men som i många rätter med mycket smak blir hummern/kungskrabban mer konsistens än smak.

Det här behövs till 4 personer
Ingredienser:
400 gram crabsticks skuren i mindre bitar
1 liten finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
500 gram körsbärstomater skuren i små bitar
2 msk smör
2 msk olivolja
Pasta
Basilika och/eller oregano
Salt och grovmalen svartpeppar
Finriven långlagrad ost

Gör så här:

  1. Fräs lök, vitlök och pepparfrukt i smör och olja på medeltemperatur till löken är mjuk och genomskinlig.
  2. Tillsätt tomater och låt det sjuda 10-15 minuter.
  3. Koka pastan ”al dente”, spara 1 dl av kokvattnet.
  4. Blanda crabsticks med såsen och ge det ett lätt uppkok, smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
  5. Blanda såsen med pastan, om det känns torrt, späd med lite kokvatten.
  6. Toppa med örter och finriven ost.

Vintips: Vi fortsätter med ”budget i lyxförpackning”, i det här fallet handlar budget om priset, det här är mycket vin för pengarna. La Désirée Chardonnay 2020 (Nr 6321, pris 89,-) är ett vin som är mer ursprung än druva. Nedre Loire förknippas i första hand med druvan Melon de Bourgogne och en vinstil som heter Muscadet, viner som får vila på sin jästfällning och tack vare det får vinerna en spritsighet. Denna Chardonnay påminner mycket om en Muscadet tack vare sin spritsighet. Servera den 10-12 grader.
Du som har tålamod beställer ett annat vin i samma stil från Portugal, Quinta do Côtto
Paço de Teixeiró 2019
(Nr 52908, pris 99,-), det här är ett riktigt fynd.

Alkoholfritt: Natureo Free Muscat 0,0 (Nr 1912, pris 55,-). Serveringstemperatur 8-10 grader.

Till nästa gång: Munskänkarnas vinort 2022 är Jerez i Andalusien och det innebär mer Sherry till folket. Sherryns största motståndare är namnet, eftersom det är en dryck de flesta förknippar med något sötsliskigt från en blå flaska som dricks av en blåhårig tant (ursäkta uttrycket, men så är nidbilden). Det här med blå flaska (Bristol Cream) är ett påfund från den tid Storbritannien dominerade världsbilden som kolonialmakt och som har fått oss att tro att detta är sherry. I dag är de inte längre än kolonialmakt och har valt att stå utanför gemenskapen, låt dem fortsätta med det, så att vi andra kan lära oss vad sherry är. Majoriteten av alla sherry är knastertorr och det är den mest prisvärda måltidsdrycken med alkohol om vi ser kvalitet i förhållande till pris och det är något jag kommer att ha fokus på i några krönikor under året, där jag skall förmedla budskapet att kombinera sherry och mat. Först ut är stilen Amontillado om två veckor, så beställa hem några flaskor av Real Tesoro del Principe Amontillado (Nr 8366, pris 99,-) så är du redo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *