Januarifönstret – öppning 2

Tidigare var starkvinet Pineau des Charentes, en dryck som jag alltid hade med på mina vin- och chokladprovningar, framför allt den som var gjort med rosévin, den lirade fantastiskt bra med både chokladmousse och chokladtryffel. Men verkligheten i monopolets Sverige är att utbudet snällt sagt är skralt, så numera har Pineau des Charentes ersatts av andra starkviner, synd för det är ett fantastiskt gott vin. För tre år sedan när jag höll 2-betygskurs med Munskänkarna i Piteå hade jag med Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes på starkvinsavsnittet och det blev kvällens favorit för de flesta och på samma gång första mötet med denna dryck.


Pineau des Charentes upptäcktes i regionen Charente i Cognac för flera hundra år sedan. Det var en lokal vinbonde som av misstag hällde vin i ett fat som innehöll cognac. Flera år senare när han tog upp fatet från källaren upptäckte han till sin glädje att det innehöll en behaglig söt dryck. Numera framställs Pineau des Charentes genom att ojäst druvmust från området Charente spritas upp med cognac, vilket tar död på jästen och jäsningen uteblir, sedan får det vila på fat.
Över tid har det varit en av de mest uppskattade förstärkta vinerna i Frankrike. Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old (varunr 76114, pris 300,-) som är den enda tillgängliga i Systembolagets sortiment är framställd från druvsorterna Ugni Blanc, Colombard och Folle Blanche, den har fått vila på fat i mer än 20 år. Doften är komplex med toner av cognac, torkade stenfrukter och nötter. Smaken är söt och välbalanserad. Servera 10-12 grader till blåmögelost eller Foie Gras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *