Plötsligt händer det, efter sex veckor med tema Sherry, så byter starkvinsmåndag land och kontinent och beger sig till Australien. Därifrån kommer den nya bekantskapen Yalumba Antique Muscat (Nr 83887, pris 229,-) som var ett av dessertvinerna när Munskänkarna Piteåsektionen firade 25-årsjubileum. Vinet har framställts genom att delvis torkade druvor har jäst tillsammans med druvskalen och sedan har jäsningen avbrutits genom en tillsats av druvsprit och därigenom blir det en massa socker kvar som inte jäser ut. Efter avslutat jäsning lagras vinet åtta år på små ekfat, hälften franska och hälften amerikanska. Resultatet blir ett komplext vin med stor doft av torkade frukter, citrus, mandelmassa, nougat och muscovadosocker. Smaken är fyllig och mycket söt (300 gram/liter). Vi avnjöt den 12-14 grader till en chokladfondant som serverades med chokladmousse samt björnbär och maräng, en utmärkt kombination. Det här är ett vin som är en perfekt följeslagare till mörka chokladdesserter eller varför inte karamelliserade valnötter alternativt salta mandlar.