Julkalender by Erik Grödahl – lucka 44

Denna vecka är det fokus på dessert och den risgrynsbrulé som jag utlovade för fyra veckor sedan. Det här är en gammal julklassiker för mig som har hängt med sedan jag hittade receptet i Dagens Nyheter 2001, så den firar 20-årsjubileum i år. Ett perfekt sätt att använda överbliven risgrynsgröt och den som är bekväm kan köpa färdig.

Risgrynsbrulé med apelsin- och grapefruktsallad
Det här behövs till 6-8 personer beroende på formens storlek

Ingredienser:
6 dl kokt risgrynsgröt (ca 1 dl rundkornigt ris)
1-2 vaniljstänger
3 dl vispgrädde
4 msk rårörsocker
4 äggulor
ca 1/2 dl rårörsocker

Apelsin-och grapefruktsallad:
3-4 blodapelsiner (beroende på tillgång, röda eller vanliga går också bra)
2 blodgrapefrukter
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vatten
2 stjärnanis

Sätt ugnen på 120 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i vispgrädden, upphälld i en kastrull. Lägg också i själva vaniljstången. Tillsätt rårörsocker och koka upp. Ta kastrullen från plattan och låt svalna. Plocka ur vaniljstången.

Blanda risgrynsgröten med vaniljgrädden och rör i äggulorna.

Smörj portionsformarna av ugnståligt material med lite smör och fördela smeten i dem. Ställ formarna i en djup ugnsform med hett vatten (vattenbad). Sätt in i ugnen och grädda cirka en timma eller tills smeten stelnat.

Formarna sparas i kylen till de ska serveras. Strö ett tunt lager rårörsocker på ytan av varje form och bränn med gasolbrännare så att det bildas en knäckig yta. Man kan också sätta formarna högst uppe under ugnens grillelement med ugnsluckan på glänt. Passa noga. Det tar mellan en och tre minuter innan sockret börjar bubbla och får en gyllenbrun färg.

Skala citrusfrukterna till salladen med vass kniv så att även den vita ytterhinnan försvinner. Skär ut fruktköttet i varje klyfta och lägg i en skål. Häll även i fruktsaften som droppar ut. Koka socker, vatten och stjärn-anis till en simmig lag. Låt svalna och häll den sedan över frukten. Låt den dra några timmar innan serveringen.
Dryckestips: Ni som följde mina rekommendationer för fyra veckor sedan har redan inhandlat en flaska eller två av Nederburg Noble Late Harvest 2019 (Nr 2741, pris 109,-), för Er andra så är det dags nu. Serveringstemperatur 10-12 grader.

Alkoholfritt: Med sin friska syra och naturliga sötma blir Ingrid Marie Äppelmust Alkoholfri 2020 (Nr 1993, pris 25,-) en perfekt följeslagare till denna dessert. Serveringstemperatur 10-12 grader.

Om två veckor blir det recept på en värmande Tikka Masala som blir ett perfekt avbrott i julmaten. För att avnjuta den på bästa sätt, så beställer du några flaskor av Attis Lias Finas Albariño 2020 (Nr 71667, pris 169,-) så du är redo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *