Julens viner

Traditionens makt är stor, men i år bryter jag mönstret och tipsar om nyårsbubbel, julbordsviner och julklappsviner redan denna vecka. Det är för att Ni skall kunna ha möjlighet att beställa redan nu innan det hinner ta slut. Så lyd mitt tips, beställ redan denna vecka.
Tips på alkoholfritt kommer om två veckor.
Jag är själv ingen julmänniska och jag tycker det blir för mycket shoppinghysteri under denna period. Å andra sidan är det så att många affärer är beroende av en bra julhandel för att överleva, så jag skall också dra mitt strå till stacken. Min vädjan till Er är att shoppa lokalt, visst priset kan vara lite högre, men det är det värt i slutändan för som utvecklingen är nu i många städer blir det glesare och glesare mellan butikerna, är det den framtid vi vill ha?
Men nu hoppar vi till drycken och vi börjar med bubblor. Jag skriver som förra år, börja med det bästa nyårsbubblet tidigt på eftermiddagen/kvällen eftersom det är då Ni har bäst förutsättningar att uppskattade det.
Mousserande
Mas Comtal Brut Reserva 2015 (varunr 77386, pris 169,-) – Här får vi uppleva känslan av en mogen Champagne i ett vin från Penedés och till ett mycket bra pris.
Pointillart Leroy Descendance Brut NV (varunr 70318, pris 299,-). Den här får hänga med även i år, det är en av Systembolagets mest prisvärda Champagner. Den kommer från en liten odlare som jag besökte senast i oktober, här är det transparent hela vägen från jobbet i vingården till den färdiga flaskan. Med största sannolikhet besöker av ägaren och ”allt i allo” Juliette Pointillart Luleå och Piteå i slutet av maj.
Bergeronneau-Marion Grande Reserve (varunr 76754, pris 249,-) – här pratar vi om ytterligare en mycket prisvärd Champagne, hög efterfrågan efter våra vinmässor gör att den kvalar in på hyllan i Piteå, till övriga butiker får Ni beställa.
Något starkt till osten på lilla julaftons kväll
När du har klätt granen, skrivit julklappsrimmen och sitter framför Bingolotto, då skall du unna dig några bitar rumstempererad långlagrad hårdost, exempelvis Västerbotten eller Präst och avnjut dem tillsammans med ett glas Merito Cream (varunr 8380, pris 85,-) – En fantastiskt god Cream Sherry, det här är så långt ifrån blå flaska du kan komma. Beställ några flaskor extra av detta elixir, för snart försvinner det ur sortimentet.
Vin, öl eller julmust till julbordet är upp till var och en att välja, men du som väljer vin får här några tips.
En fino till den inlagda sillen
Vågar du utmana ödet och ta en torr sherry till sillen? Det borde du, när du väl har lärt dig att tycka om kombinationen, så längtar du till nästa gång. Gutiérrez Colosía Fino (varunr 76362, pris 239,-) är ett utmärkt alternativ.
Ett aromatiskt vitt till laxen och äggen
Gustave Lorentz Evidence Pinot Gris 2016 (varunr 75542, pris 149,-) är vinet som alla tycker om, en perfekt följeslagare till laxen och äggen toppade med majonnäs och räkor.
Ett lätt rött till Janssons Frestelse, köttbullarna och julskinkan
Till Janssons Frestelse, köttbullarna och julskinkan skall det vara ett lätt rött, La Corte del Pozzo Bardolino 2018 (varunr 2340, pris 89,-) finns på de flesta Systembolagshyllor. Servera det 13-15 grader för optimal njutning.
Julklappstips
Jag avslutar med två röda julklappstips, viner som kan avnjutas idag, men som utan problem kan lagras i ytterligare 20 år.
Testament Winery Babic 2016 (varunr 73669, pris 159,-) – Ett riktigt toppvin från Kroatiens första svenskägda vingård, deras ambition är att göra Kroatiens bästa vin, det här vinet visar att de är på god väg. I julklappsrimmet rekommenderar du att det skall serveras till Gnocchi i ostsås toppat med chips på ugnstorkat Schwartwaldskinka.
Meerlust Rubicon 2016 (varunr 2026, pris 249,-) – Från Stellenbosch i Sydafrika kommer Systembolagets bästa Bordeauxblend om vi ser pris i förhållande till kvalitet. Den perfekta julklappen om du har ett barn eller barnbarn fött 2016, köp det i dag och servera det på 20-årsdagen 2036. Om du inte har ett barn eller barnbarn fött 2016, köp några flaskor åt dig själv. Med lite krämighet eller syrlighet i tillbehören kan du avnjuta det redan i dag.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *