Julkalender by Erik Grödahl – lucka 13

I dag har turen kommit till det heliga vinet, Vin Santo. När vi hade vår middag i samband med Vinmässan i Piteå den 26/10 så avslutade vi med Vin Santo till mandelkaka, magiskt gott var bara förnamnet. Vin Santo förknippas i första hand med Toscana, men det görs också på andra ställen runt om i Italien. Traditionens makt är stor och framställningsmetoden är mycket gammal.
Efter skörden får druvorna torka enligt samma metod som vid framställning av Amaroneviner, appassimento. Druvorna får hänga eller ligga på halmmattor eller trägaller i upp till sex månader. Ju längre tid de får torka ju högre sockerhalt uppnås.

Dagens rekommendation Tenuta di Nozzole Vin Santo del Chianti Classico 2010 (varunr 73177, pris 299,-) har fått torka i fruktkällaren i ”Villa Nozzole” i Greve in Chianti i 3-4 månader. Efter att druvorna har pressats och jäst lagras de på 7 år på små ekfat. Vinet tappas på flaska utan klarning och filtrering och får sedan ligga ytterligare minst 3 månader innan det är tillgängligt för försäljning.
Det är en blandning av 50 % Malvasia och 50 % Trebbiano, som är de vanligaste druvorna i Vin Santo, men en del producenter använder också bl.a Grechetto och Sangiovese.
Doften är koncentrerad med toner av torkade stenfrukter, russin, knäck och agavesirap. Smaken är mycket söt, men balanseras upp av en frisk syra.

Servera det 12-14 grader till nedanstående mandelkaka med mascarponeglass smaksatt med lime och karamelliserade oliver. Det här receptet hitta jag på Zetas hemsida för ett antal år sedan och vi hade desserten på en Chiantiprovning, stor succé sedan fick det ligga i dvala tills i söndags då jag serverade när vi firade farsdag, succé igen, så vad väntar du på beställ hem några flaskor redan i dag.

Det här behövs till fyra personer
Mandelkaka
40 gram sötmandel
2 äggvitor
5 msk socker
2 msk vetemjöl
5 msk bra olivolja

Kör mandeln i matberedare till ett fint mjöl, med kniven monterad. Vispa äggvita och socker lätt. Blanda i mandelmjöl, vetemjöl och olivolja. Fördela smeten i muffinsformar i papper smorda med olivolja. Baka i ugn på 200 grader ca 15 min tills de får fin färg.

Mascarponeglass med lime
0.75 liter SIA ekologisk eller Triumf vaniljglass alternativt hemlagad
1 lime skal och saft
250 gram mascarponeost

Ställ fram glassen och låt den bli mjuk, blanda ner limesaft, skal, mascarpone ost och mixa ihop, ställ in den i frysen 2-3 timmar.
Det räcker med en kula till desserten, så det blir lite glass över.

Karamelliserade oliver
2 msk olivolja (se ovan)
3 1/2 msk socker
3 msk vatten
1 dl kärnfria oliver

Häll i olja och socker i en kastrull och låt sockret bli brunt (karamelliseras). Låt svalna, tillsätt vatten försiktigt, det kan stänka om sockret är hett. Koka sakta så att sockret löser sig. Dela oliverna, lägg dem i karamellen och låt koka i 2 – 3 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *