Julkalender by Erik Grödahl – lucka 12

I dag går resan till vinområdet Rias Baixas i Galicien i nordvästra Spanien. I Galicien odlas främst druvan Albariño, en druvsort som ursprungligen kommer från norra Portugal där den går under namnet Alvarinho. Albariño förväxlas ofta med Riesling i blindprovningar tack var sin höga syra och mineraltoner, men det finns ofta en sälta i Albariño som inte återfinns i Riesling.

Det bästa Albariñovinet som finns tillgängligt på svenska marknaden om vi ser kvalitet i förhållande till pris är Pazo de Rubianes Albariño 2017 (pris 199,-), du behöver inte gå till Systembolaget och anpassa dig efter deras öppettider utan du beställer det via den lilla importören M Wines som finns i Ängelholm, du gör det via www.mwines.se , miniorder är 6 flaskor, men när du väl har provat en flaska, vill du gärna ha några till. Sedan hämtar du ut vinerna på ett utlämningsställe när dig.
Den stora skillnaden mellan Pazo de Rubianes Albariño 2017 och de andra Albariño jag har provat är komplexiteten, här finns en smörighet som kommer ifrån att vinet har fått vila på sin jästfällning i tre månader. Vinet kommer från slotten Rubianes som byggdes 1411 och de framställde vin tills vinlusen kom under andra hälften av 1800-talet. När den 18:e lorden flyttade in på slottet 1997 började de framställa vin igen.
Vinet vann pris som bästa Albariño 2018.

Har du inte tillgång till färska skaldjur kan du med fördel servera den till en av mina favoritmackor.

Det här behövs för 2 personer
½ grekiskt lantbröd eller liknande (delat på längden)
2 tomater skurna i mindre bitar
2 avokado skurna i mindre bitar
1 burk anjovis
Kapris
Naturell färskost
Olivolja
1 vitlöksklyfta
Finhackad dill

Gör så här:

  1. Pensla brödet med olivolja och grilla i mitten av ugnen på 225 o C tills det får en frasig yta. Gnid in vitlöken på den frasiga ytan.
  2. Smörj brödet med färskost. Fördela tomaterna och avokadon. Toppa med anjovis, kapris och finhackad dill.
  3. Ja, mycket enklare än så här blir det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *