Julkalender by Erik Grödahl – lucka 11

Lyckan var total i lördags när jag hittade en flaska Bodegas Poniente Fino (varunr 92561, pris 348,-), ett fantastiskt vin som jag avnjöt ett glas av samma kväll. Jag vill rikta ett stort tack till den person som beställde detta vin och inte hämtade ut det. Doften är komplex med toner av bokna äpplen, torrt gräs, rostade mandlar och en lätt rökighet, som påminner om den som finns i en single malt från Islay. Smaken är torr och medelfyllig, med en härlig sälta. Här gäller det att skynda och fynda, det finns 23 flaskor kvar i webblagret och 65 flaskor fördelat på 6 butiker. Servera det till oliver, rumstempererad Manchego och charkuterier samt en liten skvätt till den inlagda sillen på julafton.

Här nedan kommer det en kort introduktion till sherrytyperna Fino och Manzanilla, som är samma typ av dryck, men med olika namn, den sistnämnda kommer från staden Sanclucar de Barrameda.

Hur framställs då Fino och Manzanilla? De börjar sitt liv som ett vanligt vitt vin som blir uppspritat till runt 15 % alkoholhalt. De uppspritade vinerna läggs sedan på en typ av fat som kallas Botas och det är nu tack var mikroklimatet som lagret av flor bildas på vinets yta. Några gånger per år fylls det på med fräscht vin för att behålla jästlagret i dessa fat som är fyllda till ungefär en fjärdedel.

Ett viktigt moment i framställningen är att prova av vinerna, det görs av en venenciadora eller venenciador beroende på om det är en kvinna eller man. En vanlig Fino (eller Manzanilla som den kallas om den kommer från Sanlucar de Barrameda) märks med ett streck på fatet.

Den sista delen i framställningen som gör dessa viner unika är lagringen som kallas Solerametoden. Kortfattat går det till så att vin från tunnor som ligger staplade på varandra blandas (se bilden nedan). När fatet längst ner tappas på vin, fylls et på med vin från fatet ovanpå som i sin tur fylls på med vin från faten ovanpå osv. Det här innebär att vinerna hela tiden håller en jämn och hög kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *